Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија извести дека се уапсени тројцата напаѓачи на 21-годишниот Христијан Пендиков, секретар на културниот клуб „Цар Борис Трети“ во Охрид.  

По целосно документирање на случајот, ќе биде поднесена пријава до обвинителството во Охрид, се вели во пораката.

Синоќа, со зборовите „Овде нема место за предавници како тебе“, Пендиков првично бил вербално нападнат во објект во Охрид, а на излегување бил претепан, му рекол на Илијан Крастев, привремено раководител со Генералниот конзулат. на Бугарија во Битола.

Пендиков синоќа поднел пријава во полиција и по преглед во општата болница во Охрид бил препратен во Специјализираната болница за ортопедија и трауматологија „Свети Еразмо“ Охрид, од каде денеска со владин авион бил пренесен за третман во Бугарија.

Направените тестови покажуваат скршена вилица и можност за скршеници на пршлени, неопходна е максилофацијална операција, велат лекарите од болницата во Охрид.

Полицијата во Охрид сослушала сведоци за тоа што се случило, но и самиот Христијан.