ЕВЕ КОЈ КОГО ИЗМИСЛИЛ И ОПИСМЕНИЛ! МАКЕДОНЦИТЕ СЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ НА ПОЛУОСТРОВОТ, ТИЕ ГО ПРЕЧЕКАЛЕ ДОСЕЛУВАЊЕТО НА БУГАРИТЕ, ГРЦИТЕ И СРБИТЕ

May be an image of map and text that says 'SERBIEN MONTENEGRO Kosovo BULGARIEN MAZEDONIEN ALBANIEN Geografische Region Mazedonien GRIECHENLAND'
Ѓорѓија Пулевски или Ѓорѓи Пулевски е македонски писател на кратки дела, лексикограф, историчар и воен водач. Пулевски е автор на првата печатена македонска граматика и автор на еден од првите речници на македонски јазик.
Роден во селото Галичник, Ѓорѓија од печалбар-ѕидар во Романија до почетокот на 60-те години својот животен пат го продолжува низ разните ослободителни војни и востанија во текот на целата втора половина на XIX век. Тој ја започнува борбата за слобода на својот народ, истовремено учествувајќи во ослободителната борба и на другите балкански народи.
Добро утро Македонци, во продолжение дел од ставовите на Пулевски:
“Македонците се староседелци на Полуостровот. Тие го пречекале доселувањето и на Бугарите и на Грците и на Србите.” – Ѓорѓија Пулевски во 1892 година “Славјаномакедонска општа историја”
“Со Бога напред, напролет ќе удриме на Турција сите ние синови славомакедонски. Или сите ќе изгинеме, или повторно ќе го издигнеме царството на Александар Македонски!” – Ѓорѓија Пулевски, во 1878 година.
Народ се вељид људи који е од еден род и кои зборувајед еднаков збор, и који живунајед и се другарад еден со други, и који имајед јаднакви обичаји и песни и весеља; тије људите ји викајд народ, а место во које живувад народ се вељид отечество од тои народ. Така и Македонциве се народ и местово њивно је Македонија. – Ѓорѓија Пулевски, Тријазичник.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа