Еве колку Тито ги измислил македонците! Се појавија архиви за македонски полк од 1759 кој војувал за царска Русија

No photo description available.
1759 то лето господово. МАКЕДОНСКИОТ ПОЛК
Ах Тито ,Тито 😂😂😂, зошто ги измисли МАКЕДОНЦИТЕ?
По неуспешното Карпошово востание кое било крваво задушено од Турците, за да не им бидат убиени семејствата, голем број Македонци од Североисточна Македонија се преселиле прво во Војводина, а од таму во Украина која тогаш била дел од царска Русија.
Веднаш по доаѓањето во Украина, Македонците сакале да ја продолжат борбата против Турците и стапиле во редовите на руската војска. Од нив бил создаден познатиот Македонски полк, кој подоцна војувал во многу војни кои ги водела руската царска армија.
Македонците во руската војска станале познати по својата храброст и борбеност и биле праќани во првите борбени редови заедно со најхрабрите руски воини – Козаците.
Сите припадници на МАКЕДОНСКИОТ ПОЛК по националност се изјасниле како Македонци, припадници на македонската нација, а доказ е овој документ од државниот архив на Украина.
До името на секој член на Македонскиот полк е запишано дека е припадник на македонската нација.
– Васил Коцев
No photo description available.
Stojan Mitreski and 69 others
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа