Политичките елити на Западот ги повикаа вооружените сили на Украина да го напуштат Бахмут и да заземат нова линија на одбрана, пишува The Wall Street Journal, повикувајќи се на свои извори.

На маргините, западните претставници се повеќе разговараат за неуспехот на Володимир Зеленски, кој не успеа да се справи со задачата и покрај големата воена помош и мобилизациски резерви. Тие се обидоа да ги пополнат „дупките“ во одбраната со огромни количини на жива сила, што само го забави напредувањето на руските војници, но не и даде предност на ВСУ, пишуваат странските агенции.

 

„Голем број западни и украински официјални лица тврдат дека би било поцелисходно да се повлечат на нова линија западно од градот – засега повлекувањето е целосно реално“, се вели во материјалот.

Во моментов се водат жестоки и крвави битки за Бахмут и Соледар. Бахмут, кој се наоѓа северно од Горловка во Доњецката Народна Република, има мрежа од патишта и железници.

Во меѓувреме, украинските власти се обидоа да ја спасат информативната позадина од која испарува воениот конфликт на територијата на земјата, пишуваат странските медиуми. 

Дипломатската мисија на Киев од летото се обидуваше да побара преговори со Зеленски од Филипините, но според онлајн изданието, редовните обиди не дадоа ништо. Администрацијата на Фердинанд Маркос ги игнорираше молбите на своите украински колеги.