Роман Шолц: Македонците се еден од најретките народи во светот со најстар ген

 

ДНК тестот потврди дека Македонците се наследници на Античките Македонци!
Добро е кога се споменува следново:
Во последниот период официјалниот форум на швајцарскиот институт е преполн со прашања кои пристигнуваат од грчките граѓани кои најмногу ги интересира потеклото на Македонците наместо сопственото потекло.
Го најдов следново од веб-страницата iGenea
iGENEA тесно соработува со FamilytreeDNA. ДНК-анализите се вршат во лабораторијата на FamilytreeDNA во Хјустон (САД).
FamilyTreeDNA е основана во 2000 година и беше првата компанија во светот што изврши ДНК-генеалошки тестови кои се концентрираа на генеалошко истражување. Денес, FamilyTreeDNA ја поседува најголемата генеалошка база на податоци за ДНК во светот.
iGENEA е европска гранка на ДНК на семејното стебло, водечка организација за генеалогија на ДНК. FamilyTreeDNA врши 90% од сите ДНК генеалошки тестови ширум светот.
Фокусот на нашата област на истражување лежи на анализата на европското потекло и споредбата на историските, антрополошките и археолошките извори со најновите откритија од областа на генетиката. iGENEA сака да дознае кои домородни народи оставиле траги во Европа и какви фасцинантни и многубројни корени носат денешните Европејци во нив.
iGENEA е мост помеѓу историското истражување и генетиката и се обидува да ги искористи предностите што ги нудат двете полиња на интердисциплинарен начин, со цел да дознае повеќе за нашето потекло. Додека истражувањето во областа на историјата ја обезбедува основната теорија, методите на генетско истражување ни овозможуваат да ги процениме ефектите и содржината на вистинитоста на основните историски претпоставки.
Y-Haplogroups (од веб-страницата iGenea)
Македонија
I2A – 39%, E1B1B – 26%, RIA – 20%, J2 – 15%, RIB – 10%
Србија
I2A – 28%, E1B1B – 20%, RIA – 19%, J2 – 9%, RIB – 14%
Бугарија
E1B1B – 31%, RIA – 28%, RIB – 41%
Грција
I2A – 11%, E1B1B – 32%, RIA – 12%, J2 – 14%, RIB – 31%
Украина
I2A – 15%, E1B1B – 10%, RIA – 57%, J2 – 7%, RIB – 11%
Објава од iGENEA до 14.07.2008 година (од официјалниот форум на iGenea како одговор на прашање)
I2A – Антички Македонци
Р. Македонија:
30% македонски
10% илирски
15% елин
5% феникиски
20% германски
5% хунен
15% словени
Грција:
10% германски
10% Илири
20% словени
20% феникиски
5% македонски (на север повеќе од 18%)
35% Хелени

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа