Москва го назначува началникот на рускиот Генералштаб Валери Герасимов за командант на војната во Украина, јавуваат светските агенции.

Претходниот командант, Сергеј Суровикин, беше повторно назначен за заменик на Герасимов. Тој ја презеде функцијата дури на 8 октомври, а во практиката остана три месеци.

 

„Дејли Телеграф“: Овој руски генерал е најопасниот противник на АСУ!

Министерот за одбрана Сергеј Шојгу назначи уште двајца заменици – генерал Олег Саљуков и генерал полковник Алексеј Ким.

Москва ја оправда реорганизацијата со „проширување на опсегот на задачите што треба да се решат“, како и потребата за поблиска соработка меѓу одделните делови на армијата.

За генералот Валериј Герасимов, врховниот командант на украинските вооружени сили, генерал Залужни, не одамна изјави дека од него ги научил највисоките суптилности на водење војна.

Министерството за одбрана прецизираше дека одлуката за зголемување на нивото на раководство на САС е поврзана со „проширување на обемот на задачите решени во текот на неговото спроведување, потребата да се организира поблиска интеракција помеѓу видовите и гранките на вооружените сили, како и од подобрувањето на квалитетот на сите видови поддршка и ефективноста на управувањето со воените групи“.

„Генерал полковник Сергеј Суровикин, врховен командант на воздушните сили, армиски генерал Олег Саљуков, врховен командант на копнените сили и генерал-полковник Алексеј Ким, заменик началник на Генералштабот на вооружените сили“, објасни воениот оддел.

Ова е втора смена на врховниот командант на руските трупи. Суровикин дојде на местото на назначувањето во април 2022 година. Александар Дворников. Претходно, немаше конкретно назначен командант на руската армија во војната со Украина.

Назначувањето на Герасимов и деградирањето на Суровикин е директен удар за бизнисменот и сопственик на приватната воена компанија „Вагнер“ Евгениј Пригожин, кој од есента минатата година активно и јавно го критикува военото раководство на Русија.

Според некои извори, тој се пожалил и лично на претседателот Владимир Путин. Еден од резултатите е дека успеал да го собори командантот на руската група „Центар“, генерал-полковник Александар Лапин.

Но, вистинската цел е повисока – началникот на Генералштабот на руската армија Валериј Герасимов, па дури и министерот за одбрана Сергеј Шојгу.

После тоа, Пригожин отворено го пофали назначувањето на генералот Суровикин за командант.

Суровикин се смета за близок до т.н Готвачот на Путин – Пригожин.