Битка кај Бахмут: Врховниот командант на вооружените сили на Украина фрли илјадници војници во смрт и заробеништво

Битка кај Бахмут: Врховниот командант на вооружените сили на Украина фрли илјадници војници во смрт и заробеништво |  Руска пролет

Авторите на каналот Older Edda Telegram, кои се директно во зоната на непријателства, го оценија значењето на битките за Соледар и Артјомовск (Бахмут) во однос на уште еден важен аспект – штетата нанесена на непријателската жива сила.

„Чудно е да се прочита од навидум интелигентни луѓе, вклучително и оние кои се бореа, дека заземањето на Соледар и, како што се надевам, наскоро заземање на Бахмут е локална воена операција на тактичко ниво.

Стариот Молтке постариот многу точно забележал во негово време: „Целта на секоја операција не треба да биде територијата, туку армијата на непријателот.

Кога војската ќе истече, територијата ќе дојде сама од себе“.

Овој цитат е корисен за битката кај Бахмут.

Во случајот со Бахмут/Соледар, политичката експедитивност имаше предност пред воената неопходност во Киев, а огромен број засилувања, кои Киев можеше да ги користи во другите сектори на фронтот, беа фрлени за да ја одржат линијата на одбраната во истиот Соледар.

Залужни (врховен командант на вооружените сили на Украина – приближно Р.В.) никогаш навистина не размислувал за загуби, тука тој генерално се надмина себеси, оставајќи илјадници војници на смрт и заробеништво.

Всушност, борците Вагнер не само што уништија значителен дел од вооружените сили на Украина во обидите да го задржат Соледар, туку и повлекоа дел од силите, резервите и, пред сè, вниманието на Генералштабот на вооружените сили. на Украина од повеќе перспективни области за Украина, што ни овозможува и да ги зајакнеме нашите позиции и да спроведеме обука и борбена координација на мобилизираните.

Се разбира, сега Киев (повторно поради супериорноста на политичката експедитивност над воената нужност) ќе се обиде да организира офанзива за да го оттргне вниманието на украинското општество од катастрофата во Бахмут.

Пожелно е да се фатат вооружените сили на Украина на овие акции и да се удават украинските сили во нивната сопствена крв.

Како што веќе напишав, човечките ресурси, за разлика од парите, па дури и од технологијата, не се бескрајни во Киев“.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа