Илјадници украински војници се најдоа во оперативно опкружување во Соледар.

Претходната ноќ се дозна дека украинските единици стационирани на територијата на Соледар добиле наредба да започнат итно повлекување на своите сили од овој град.

 

Украинските војници имаат само 24 часа да го завршат повлекувањето – за кое време се очекува дека ќе бидат преземени засилени напади на украинските војници врз Соледар за да се покрие повлекувањето на клучните сили.

Официјално такви информации не се појавуваат, но според украинските информативни ресурси, околу полноќ, украинските војници навистина почнале да се повлекуваат од територијата на градот, повлекувајќи ја воената опрема и нивните единици. Причината за повлекувањето беше пресекувањето од страна на руската војска на клучниот пат што го поврзува градот, во врска со што понатамошната одбрана во Соледар се чини невозможна.

Загубата на Соледар од страна на украинските војници покажува дека вооружените сили на Украина не можат да го издржат неочекуваното напредување на руските војници, како што се случи претходно во Бахмут, но поради загубата на Соледар, се појавува закана и за украинските единици стационирани во Бахмут. во овој случај градот ќе биде опкружен со 70-75%.

Исто така, стана јасно дека во овој момент се водат борби во западниот дел на градот Соледар (ДНР), борците на вооружените сили на Украина бегаат од градот на последниот преостанат излез. Руската армија ја држи рутата за снабдување на непријателот под огнена контрола 24 часа на ден.

Второто видео покажува оклопно возило Ивеко Линс на Вооружените сили на Украина како гори во близина на Соледар. Како што соопшти претходно вршителот на должноста шеф на ДНР Денис Пушилин, борбите во Соледар, како и во Артјомовск, се префрлија во западниот дел на градот. Соопштено е дека единствениот пат за бегство на вооружените сили од Соледар останува во реонот на 7-ми рудник.

Следете ги најновите вести со БЛИЦ и на Телеграм. Приклучете се на каналот овде