Еден од најголемите докази дека Македонците немале никакви етнички и биолошки врски со Грците, дава токму големиот атински мислител од тоа време Демостен. Тој ги нарекува Македонците ”варвари”, за Филип Втори вели дека не само што не бил хелен, туку немал ништо заедничко со хелените

<img ” src=”https://scontent.fskp4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/321462547_1197685547496836_6465146468285041831_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=WlR-VzENUKUAX9SPmIG&_nc_oc=AQmtGi03vsg6Aica-MqaoOgm7lbv1gayK1l67sgfugcxPZ-M09hueZWSwRP6AsR7SYA&_nc_ht=scontent.fskp4-1.fna&oh=00_AfB3Hl4_h–ND713rPQPwbFROaoLZATWT2VolifezG6jdA&oe=63C29DCE” alt=”May be an image of 4 people, monument and outdoors” style=”display:none”>
Демостен ја урива целата грчка историографија
Еден од најголемите докази дека Македонците немале никакви етнички и биолошки врски со Грците, дава токму големиот атински мислител од тоа време Демостен. Тој ги нарекува Македонците ”варвари”, за Филип Втори вели дека не само што не бил хелен, туку немал ништо заедничко со хелените. За Демостен, Филип бил само ”обично шугаво суштество од Македонија”, кој ја опишува како земја од која ”не можеш да доведеш ниту еден роб кој вреди за нешто”. Во чест на Демостен е изграден споменик во Атина на чија плоча стои запишано: ”само доколку твојата сила беше еднаква на твојата мудрост, никогаш Елада не ќе беше управувана од Македонци”.
Интересно е и тоа што Елините ја ставаат Македонија надвор од нивната Елада. Постојат многу коине записи дека не само што Елините и Македонците биле различни по крв, туку биле и големи непријатели. Историјата досега запишала многу нивни меѓусебни битки. Ако биле еден народ, како што денес кажуваат современите Грци, зошто тогаш тие меѓусебно војувале, зошто Елините ги опишувале Македонците како окупатори на нивната Елада? Античките историчари дури ги набљудуваат како две различни раси.
Нешто подоцна, слично пишуваат и римските историчари, кои гледаат значајна разлика меѓу двата народа. Повеќепати е запишано дека Македонците вршеле невидени масакри врз Елините. Оттука, зачудуваат грчките тези дека станува збор за еден ист народ. Плутарх своевремено запишал и дека Елините ги мразеле Македонците и Александар. Александар бил непожелна личност и заради тоа што настојувал неговите луѓе, телохранителите и војниците да зборуваат на нивниот мајчин македонски јазик.
Очигледно е дека денешните Грци се обидуваат да го изградат својот нов етнички идентитет врз коските на македонските кралеви, заборавајќи дека тие се нешто сосема друго, дека доаѓаат од субсахарска Африка, дека нивните предци се племињата од Етиопија и Буркина Фасо од кои го наследиле црниот тен на нивната кожа, а не русите коси на Александар.
АЛЕКСАНДАР УБИВА ШЕСТ ИЛЈАДИ ХЕЛЕНИ ВО ТЕБА
Дека и самите хелени признавале оти меѓу нив и Македонците постоеле огромни разлики, покажуваат бројните историски сведоштва дека уште пред времето на Филип, Елините ги нарекувале Македонците ”варвари”. Имало и периоди кога двата народа не војувале меѓу себе, но омразата постоела. Зарем еден народ сам себе ќе се мрази?
Денешните грчки историчари прават се` само да ги искриват сфаќањата на Демостен и другите хеленски мислители од тоа време. Според нив, Демостен ги одвојувал Елините од Македонците само од културолошка гледна точка. Тоа е навистина смешно. Постојат и многу светски научници кои потврдуваат дека поимот ”варварин”, хелените го употребувале за луѓе кои зборувале на јазик различен од хеленскиот и неразбирлив за нив. Тоа е уште еден доказ дека Македонците зборувале на македонски, а не на хеленски јазик.
Но, покрај Демостен постоеле и други кои нашите предци ги нарекувале со понизни зборови. Таков е на пример хеленскиот историчар Исократ, потоа мислителот Разимах. Тоа се луѓе кои живееле двесте години пред раѓањето на Александар. Очигледно дека древните Елини имале вродена омраза против античките Македонци. Понатаму, ако Филип Втори бил хелен, зошто хелените во сите нивни градови биле радосни кога разбрале дека македонскиот крал е мртов, па дури и славеле? Напротив, ако тој бил хелрн, како што тврдат денешните Грци, тие требало да го оплакуваат, да го жалат. Но, тие мислеле дека конечно со неговата смрт ќе се ослободат од македонското ропство.
На сцената доаѓа Александар Македонски, кој пред походот на Персија задушил многу хеленски бунтови. Најпознат е оној воТеба, кога Александар и неговата војска ја рушат до темел. Тогаш биле убиени речиси шест илјади хелени во таа област. Останатите избегале во Атина. Власта во Атина вчудоневидена од силата и моќта на македонската армија, почнала да му се понижува на Александар Македонски и да ги оправдува неговите походи. Тоа било знак на стравопочит, со цел да се спасат самите себе од копјата на Македонците. Александар имал многу битки против нив, а една од посериозните била онаа при влегувањето во Персија.
Историчарот Артур Вајгал запишал: ‘најпосле хелените, опколени од целата македонска војска биле обесхрабрени и заклани како стока, останале живи само две илјади, но и нив ги заробиле…“
Зарем Мицотакис, Караманлис, Бакојани, Караџаферис и Папандреу не ги знаат овие историски факти??
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа