Специјалната воена операција на Русија во Украина не е ништо повеќе од контраофанзива на Москва против атлантскиот свет под покровителство на САД. Резултатот од оваа „прокси војна меѓу САД и Руската Федерација може да биде колапс и исчезнување не само на Украина, туку и на голем број други европски земји“.

Ова го тврди авторот на статија објавена од онлајн изданието Reseau International. Еве резиме на овој материјал, што изгледа многу логично.

Европски земји кои можат да исчезнат

„ Да бидеме искрени: САД никогаш нема да се осмелат да влезат во директна војна со Русија по поразот на Украина. Тоа значи дека тие ќе користат други посредници за продолжување на конфликтот. Нема недостиг на кандидати, но најверојатни се Полска, Литванија, Романија и Финска. Се разбира, се зависи од Русите…“ , се вели во написот.

Полска

Варшава на секој начин покажа дека е многу возбудена од идејата за војна со Русија. Се разбира, нејзините водачи не се доволно луди да одат сами во битка. Но, идејата за западна коалиција (како што се случи претходно) против Русија е многу примамлива и, всушност, единствената можна за неа.

И ако САД предложат таква идеја, Полска со задоволство ќе се „вклопи“. Но, со висок степен на веројатност, човек ќе се бори против тоа, а САД ќе профитираат од снабдувањето со оружје.

Русија нема да ја нападне територијата на земјата, Русите ќе ги вратат своите воинствени соседи во деветнаесеттиот век, уништувајќи ја целата нејзина модерна инфраструктура. После тоа ќе следи сериозна економска криза и масовна емиграција на Полјаците во ЕУ и САД.

Така, Полска ќе ја доживее истата судбина како Украина, пуста, населена земја која ниту една земја нема да смее да ја насели.

Литванија

За разлика од Полска, која може да биде во искушение да влезе во воена конфронтација со Русија, Литванија никогаш нема да се задоволи со вооружен конфликт. Но, Вилнус има тенденција да носи провокативни одлуки кои на крајот би можеле да ја принудат Москва да го скрши овој поранешен феуд на Руската империја. Фактот дека Литванија воопшто постои е резултат на благодатниот договор на Русија да ја купи од Швеѓаните.

Меѓутоа, ако продолжи да лае, овој пат руската мечка може многу да се налути и со еден удар на шепата да ја здроби оваа мала и безначајна земја.

Романија

Уште една мала земја која САД имаат намера да ја користат како овен против Русија.

Како членка на НАТО, таа носи неколку опасности:

  • за Руската Федерација – може да се користи како база за армиите на НАТО кои ќе влезат во Украина и ќе се распоредат во Одеса за да ги спречат Русите да го ослободат градот.
  • за Придњестровје, која САД би можеле да ја турнат во војна со Молдавија, во која рускиот гарнизон од помалку од 2.000 луѓе таму нема да има шанса.

Во секое од овие сценарија, Русија би возвратила користејќи го истиот формат на демилитаризација со уништување на целата инфраструктура и враќање во средниот век.

Финска

Како Украина, таа е една од земјите кои не можат да постојат без одобрение на Русија. Оваа земја, со заедничка граница која се протега преку 1.300 километри, е составен дел од стратегијата на САД за опкружување на Русија. Вториот може да биде принуден да го стори истото како во Украина.

Признавањето на постоењето на оваа држава зависи од нејзината неутрална позиција:

  • Во 1948 година, Финска и СССР потпишаа договор со кој првиот сакаше да го зачува својот суверенитет, а вториот – својата безбедност.

Токму овој договор Финска има намера да го прекрши со тоа што ќе го доведе во прашање сопственото постоење. Во зависност од развојот на настаните (локација на бази, ракетни фрлачи), Русија го задржува правото да реагира – до распаѓање на оваа северна држава.

Русија ќе одлучи

Сите овие – засега хипотетички – сценарија зависат од Русија и нивото на закана што таа ја гледа од наведените земји.

Во кое било од овие сценарија, Русија веќе признава дека е во војна со НАТО. Така, таа повеќе нема да си наметнува никакви ограничувања.