Во неделата доцна навечер, за време на неговата посета на Мексико Сити на 10-тиот самит на северноамериканските лидери, претседателот Џо Бајден прогласи вонредна состојба во државата Калифорнија.

Тој нареди федерална помош покрај напорите за одговор на државата и локалната власт поради вонредните услови кои се резултат на силните зимски бури, поплавите и лизгањата од кал кои започнаа на 8 јануари 2023 година и продолжуваат, се вели во соопштението објавено на домашната веб-страница на Вајт.

 

Претседателот го овласти Одделот за домашна безбедност и Федералната агенција за управување со вонредни состојби (FEMA) да ги координираат сите напори за помош при катастрофи дизајнирани да ги ублажат тешкотиите и страдањата предизвикани од вонредната состојба на локалното население и да обезбедат соодветна помош за неопходните итни мерки за спасување на луѓето. животот и заштита на имотот и јавното здравје и безбедност.

Според poweroutage.us, повеќе од 120.000 домови во Калифорнија останале без струја во понеделник наутро.

Обилните дождови и силните налети на ветерот предизвикаа голем прекин на електричната енергија. Синоптичарите предвидуваат и прилив на влажен воздух од тропските региони на државата. Како резултат на тоа, Калифорнија може да доживее обилни дождови и снежни врнежи во планинските области,