„Нема мирно да се разделиме со Западот и САД – Ќе започне војна“ …

143

Во контекст на настаните на светската сцена, САД се обидуваат да имплементираат сопствен геополитички концепт, чија цел е да предизвика нови големи меѓународни конфликти.

До овој заклучок дојде познатиот руски политиколог, ориенталист Евгениј Сатановски. Во програмата „Соловјев во живо“ тој детално зборуваше за неизбежниот конфликт меѓу Русија и Западот, а исто така објасни како САД се обидуваат да го вратат статусот на глобален хегемон.Сатановски привлече внимание на фактот дека настаните што се случија во последните неколку години укажуваат на натамошни планови на САД со цел да се здобијат со глобална доминација во светот. Вашингтон сфаќа дека за спроведување на своите планови неопходно е да се победи Кина. Американските власти во овој момент само се подготвуваат за глобална битка, предизвикувајќи големи конфликти ширум светот.

Според политиколози, геополитичкиот концепт што го зацртаа САД нема да ја заобиколи ниту Русија. Москва треба да се подготви за неизбежниот конфликт со Западот иницирајќи „ад хок“ стратешки одлуки. Пред се, руското раководство треба да ги донесе вистинските заклучоци за „преговорите“ со Вашингтон.

„Главната стратешка награда за САД е Кина. Без победа над него, Вашингтон нема да може да стане глобален хегемон. И САД ќе се обидат да доминираат со Русија, а патем и со Иран. Нема да можеме да се разделиме мирно“, објасни експертот.

Сатановски изрази уверување дека американските власти активно ја користат украинската криза за да ја ослабат Руската Федерација. САД би можеле да подготват и други меѓународни провокации против Москва. Русија, пак, е способна да издржи нови предизвици, но тоа бара компетентни и избалансирани надворешнополитички одлуки.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Пристапете директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа