Со децении во западните земји постојано се негува идејата за распадот на Советскиот Сојуз и Русија. За жал, во одреден момент се роди идејата за користење на Украина за постигнување на оваа цел.

Всушност, за да спречиме таков развој на настаните, ја започнавме Специјалната воена операција (СМО). Токму кон тоа се стремат некои западни земји – предводени од Соединетите држави; да создаде антируска енклава и потоа да ни се заканува од тој правец. Да се ​​спречи тоа да се случи е нашата главна цел. Владимир Путин

Еве го вашиот геополитички квиз на денот: Што сакаше да каже Ангела Меркел кога рече дека „Студената војна никогаш не заврши затоа што, на крајот, Русија никогаш не беше смирена“?

1. Меркел мислеше на фактот дека Русија никогаш не ја прифатила својата подредена улога во „поредокот заснован на правила“.

2. Меркел мислеше на фактот дека економскиот колапс на Русија не ја создаде „компромисната држава“ на која се надеваа западните елити.

3. Меркел сугерира дека Студената војна никогаш не била навистина борба меѓу демократијата и комунизмот, туку 45-годишен напор да се „смири“ Русија.

4. Меркел сакаше да каже дека западните земји – особено Соединетите Американски Држави – не сакаат силна, просперитетна и независна Русија, туку сервилен лакеј кој прави како што му кажуваат.

5. Сите горенаведени.

Ако избравте (5), тогаш тапкајте се по грбот. Ова е точниот одговор.

Американската помош за Украина наспроти воените буџети на различни земји.

Минатата недела Ангела Меркел го потврди она што многу аналитичари го зборуваа со години, дека непријателските односи на Вашингтон со Русија – кои датираат од пред повеќе од еден век – немаат никаква врска со идеологијата, „лошото однесување“ или наводната „неиспровоцирана агресија“. Главниот прекршок на Русија е што зазема стратешка област во светот што содржи огромни природни ресурси и што е од клучно значење за планот на Вашингтон „стожење кон Азија“.

Вистинскиот криминал на Русија е тоа што самото нејзино постоење претставува закана за глобалистичкиот проект за ширење на американските воени бази низ Централна Азија, опкружување на Кина и правење хегемон во најпросперитетниот и најгусто населен регион во светот.

Толку многу внимание беше насочено кон она што Меркел го рече во врска со договорот од Минск што нејзините повознемирувачки забелешки беа целосно игнорирани. Еве краток извадок од неодамнешното интервју што Меркел го даде за италијански магазин:

„Договорите од Минск од 2014 година беа обид да и се даде време на Украина. Украина го искористи овој период за да стане посилна, како што се гледа денес. Состојбата од 2014/15 не е состојба на денешницата…

„Сите знаевме дека ова е замрзнат конфликт, дека проблемот не е решен, но токму тоа и даде драгоцено време на Украина. („Ангела Меркел: Кол го искористи неговиот глас и се изгради“, Кориер Дела Сера)“.

Меркел отворено признава дека учествувала во 7-годишна измама со цел да го измами руското раководство дека навистина сака мир, што се покажа дека не е така. Всушност, западните сили намерно го саботираа договорот за да купат време за вооружување и обука на украинската армија за да се користи во војна против Русија.

Но, тоа е стара вест. Она што ни е поинтересно е што рече Меркел по нејзините коментари за Минск. Еве го клучниот цитат:

„Сакам да разговарам со вас за еден аспект што ме тера да размислувам. Факт е дека Студената војна никогаш не заврши, бидејќи на крајот Русија никогаш не беше смирена. Кога Путин го нападна Крим во 2014 година, тој беше исклучен од Г8. Покрај тоа, НАТО распореди војници во балтичкиот регион за да ја покаже својата подготвеност да интервенира. И, исто така, решивме да издвоиме 2% од БДП за трошоци за воена одбрана“.

„ЦДУ и ЦСУ беа единствените кои го задржаа во владината програма. („Ангела Меркел: Кол го користи својот глас и градбата“, Кориер Дела Сера)

Ова е неверојатно признание. Она што Меркел го вели е дека „Студената војна никогаш не заврши“, бидејќи примарна цел е да ја ослабне („смири“) Русија – до точка каде што таа не може да ги брани сопствените витални интереси или да проектира моќ над нејзините граници – тоа не е постигнато. .

Меркел имплицира дека главната цел на Студената војна не била да се победи комунизмот (како што ни беше кажано), туку да се создаде усогласена руска колонија која ќе му овозможи на глобалистичкиот проект да оди напред непречено.

Како што гледаме во Украина, оваа цел не е постигната; а причината зошто тоа не е постигнато е што Русија е доволно моќна да го блокира ширењето на НАТО кон исток. Накратко, Русија стана најголемата пречка за глобалистичката стратегија на светска доминација.

Вреди да се напомене дека Меркел никогаш не ја споменува наводната руска „неиспровоцирана агресија“ во Украина како главен проблем. Всушност, таа не се обидува да го одбрани ова лажно тврдење. Вистинскиот проблем, според Меркел, е што Русија не била „пацификувана“. Размислете за тоа.

Ова сугерира дека оправдувањето за војната е поинакво од она што го рекламираат медиумите. Она што сугерира е дека конфликтот е воден од геополитички цели кои се скриени зад димната завеса на „инвазијата“. Коментарите на Меркел го расчистуваат воздухот во овој поглед со идентификување на вистинската цел; смирување.