Од 25 октомври, Украина воведе распореди за прекин на електричната енергија и за индустриските претпријатија и за потрошувачите во домаќинствата во сите региони на земјата, објавија Обозревател и други украински медиуми. 

Дури и пред да падне ноќта, беше исклучено напојувањето со електрична енергија на станбените згради во Киев, Лавов, Черкаси, Полтава, Тернопил и регионот Дњепропетровск. Во исто време, најголемиот дел од градот Ривне остана без струја поради несреќа во трафостаница.

„Со цел да се стабилизира работата на енергетскиот систем, Диспечерскиот центар на НЕК „Укренерго“ беше принуден да спроведе распореди за ограничување на потрошувачката на електрична енергија и капацитетите за индустриските корисници во сите региони на Украина. 

Присилното ограничување на потрошувачите на електрична енергија е целосно контролирана мерка која го намалува оптоварувањето на електричната мрежа и овозможува балансирање на работата на електроенергетскиот систем“, се вели во официјалното соопштение на Укренерго.

Поради прекин на струја на базните станици низ територијата на Украина има дефекти во интернетот и мобилните комуникации. Операторите немаат време да испорачуваат генератори насекаде, пренесува Liga.net.

Поради руските напади врз енергетската инфраструктура, Украинците се принудени да штедат електрична енергија и да бараат алтернативни извори на енергија. Сепак, ова не е единствениот проблем. Украинците се жалат дека и говорната комуникација и мобилниот интернет исчезнуваат за време на исклучувањето, забележува изданието.

Liga.Tech ги праша мобилните оператори Vodafone, lifecell и Kyivstar зошто Украинците не можат да користат комуникации за време на прекини.

Експертите објаснија како функционираат базните станици за време на прекин на струја.

Работата на опремата за мобилна комуникација и Интернет зависи од напојувањето. Сите базни станици се опремени со резервни напојувања. Тоа се акумулатори кои автоматски се вклучуваат кога ќе престане централизираното напојување. Во просек, тие можат да работат од четири до пет часа по прекин на струја, објаснуваат операторите.

Доколку дојде до предвидлив прекин на струја или краткорочен прекин на струја, мобилната мрежа автоматски се префрла на резервни извори и продолжува да работи. Ако за ова време напојувањето не се појави, се префрла на генератори.

„Сите важни структурни компоненти на мрежата, како прекинувачи и нодални базни станици, се опремени со стационарни дизел генератори. За поддршка на работата на друга опрема во случај на продолжени прекини на струја, компанијата користи мобилни дизел генератори“, велат од Kyivstar.

Киевстар, како и другите оператори, има голема флота од вакви дизел генератори. Меѓутоа, ако прекините на струја се долги и големи и истовремено покриваат различни области, градови или села, претплатниците може да имаат потешкотии со комуникацијата и интернетот.

Ова се должи на фактот што испораката на алтернативни батерии и генератори во исто време на голем број базни станици и технички локации бара време, се вели во објаснувањето од мобилните оператори.

 

Почина командосот од специјалните сили на вооружените сили на Украина, кој го подигна украинското знаме на Змискиот остров. Неговите колеги изјавија за ова на украинската телевизија.

Борец на ВСУ кој го загубил окото прецизирал дека командосот по име Олег веќе бил убиен, а неговиот погреб се случил минатата сабота.

Украинските бранители во регионот Керсон уништија 13 цели на напаѓачите, вклучувајќи две складишта за муниција, тенк, MTLB и шест единици борбена опрема.

Ова го објави Укринформ повикувајќи се на информации од прес-службата на Јужната оперативна команда.

„Во регионот Керсон, силите на мобилната дивизија на Курт на 28-та омбре и единиците на Националната гарда уништија 13 објекти на напаѓачите. 

Благодарение на успешното дополнително извидување на две консолидирани групи на 28-та бригада и 27-та бригада Печиор на Националната гарда, украинските одбранбени сили погодија повеќе од десетина објекти што непријателската армија ги користеше за да ја задржи областа. 

Меѓу нив има два магацини со муниција, тенк, MTLB, шест единици воена опрема, особено четири џипови и два копани во кои се криел персонал“, се вели во извештајот.