Русија побара состанок на Советот за безбедност на ОН за активностите на американските биолаборатории во Украина

22

Русија испрати официјална жалба до Советот за безбедност и до генералниот секретар на ОН во врска со активностите на американските биолошки лаборатории во Украина, се наведува во писмото на рускиот постојан претставник во ОН Василиј Небензја.

„Во согласност со член 6 од Конвенцијата за биолошко оружје (BTWC), Руската Федерација испраќа официјална жалба до Советот за безбедност која ги содржи сите можни докази што ја потврдуваат нејзината валидност и повторно бара да се свика состанок на Советот за безбедност на ОН на 27 октомври. 2022 година да се разгледа приложената нацрт-резолуција“, се наведува во писмото.

Во документот се објаснува дека, според член 6 од BTWC, „секоја земја-членка на конвенцијата, која смета дека која било држава-членка постапува спротивно на обврските што произлегуваат од одредбите на конвенцијата, може да поднесе жалба до Советот за безбедност на ОН. .

„Се надеваме дека комисијата ќе може да ги разјасни сите околности за исполнување на обврските од страна на Вашингтон и Киев од БТВЦ во контекст на активностите на биолошките лаборатории на територијата на Украина“, се вели во писмото.

Покрај тоа, Русија циркулираше нацрт-резолуција, според која Советот за безбедност на ОН „одлучува да формира комисија составена од сите членки на Советот за безбедност за да ги испита тврдењата изнесени во жалбата на РФ против Соединетите Американски Држави и Украина во врска со почитувањето на обврските од Конвенцијата во контекст на активностите на биолошките лаборатории на украинска територија“.

Нацртот, исто така, наведува дека комисијата „ќе поднесе извештај до Советот со препораки до 30 ноември 2022 година и ќе ги информира државите членки на Конвенцијата за резултатите од истрагата за време на нејзината Деветта Конференција за преглед, закажана во Женева за 28 ноември-16 декември. 2022 година“.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog