Рускиот претседател Владимир Путин го нарачал трансферот на нуклеарната централа Запорожје под контрола на Русија, соодветната уредба е објавена на официјалниот интернет портал за правни информации.

„Да се ​​додели на акционерското друштво „Оперативна организација на нуклеарната централа Запорожје“ статус на оперативна организација од областа на користењето атомска енергија, која врши свои активности или со учество на други организации, активности на работа и деактивирање на нуклеарните капацитети на нуклеарната централа Запорожжја“, се вели во документот.

Во уредбата се наведува дека сите дозволи (лиценци) поврзани со работа на нуклеарни централи и издадени пред 30 септември оваа година продолжуваат да важат до издавање слични документи кои се во согласност со руското законодавство.

Уредба бр. 711 за претседателот на Руската Федерација: http://static.kremlin.ru/media/events/files/ru/NB9YutWArjrGMAwkOLzvMA9HdyYvIj0O.pdf

Според податоците од Единствениот државен регистар на правни лица, НПП Запорожје АД е целосно во сопственост на подружницата на концернот Rosenergoatom, кој е дел од државната корпорација Росатом и работи како оператор на сите нуклеарни централи во Русија.

АЕЦ Запорожје се наоѓа на левиот брег на реките Днепар во близина на градот Енергодар. Тоа е најголемата нуклеарна централа во Европа по број на единици и инсталирана моќност – централата има шест енергетски блокови со капацитет од по 1 гигават. Од март тој е под заштита на руската војска. Руското МНР нагласи дека овој чекор е оправдан со цел да се избегне истекување на нуклеарни и радиоактивни материјали. Украинската војска продолжува редовно да го гранатира Енергодар и соседната нуклеарна централа Запорожје.