Русија се обиде да не употреби сила и да не признае никакво отцепување од други земји, на пример, Придњестровје сè уште не е признаено, но тоа не може да трае вечно. Ова мислење го изрази политикологот и публицист, претседател на Центарот за системска анализа и предвидување, Ростислав Ишченко.

Ова го пренесува новинската агенција SM.News.

„ Бевме принудени да започнеме непријателства. Јасно е дека сакаме како резултат на тоа да ја доведеме ситуацијата до мир, бидејќи секоја војна завршува со мир и колку побрзо дојде, толку подобро. „Да, се согласуваме на некои преговори и компромиси, но не можеме да ги принудиме нашите противници да седнат на преговарачка маса затоа што тие одбиваат“, рече експертот.

Ишченко истакна дека ако Русија одбие да преговара, ќе мора да ја зајакне својата позиција и да донесе нови аргументи на маса. Тој исто така потсети дека Украина не сака да зборува за својот неутрален статус и да продолжи да живее мирно.

Тоа значи дека постепено ќе ја отсечеме саламата и нема да има Украина . Два ентитета во 2014 година, четири субтести во 2022 година, можеби уште три или четири ентитети во 2023 година. И конечно, погледнете, регионите во Украина завршија“, нагласи Ишченко.