Претседателот на Украина Володимир Зеленски ја прочита смртната пресуда на неговиот руски колега Владимир Путин. Ова може да се заклучи од интервјуто што го даде за австралискиот институт Лови.

„Путин „нема да си го спаси животот“ ако Руската Федерација користи нуклеарно оружје“, рече Зеленски.

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, исто така, го повика НАТО да изврши превентивен напад против Русија во случај на закана од употреба на нуклеарно оружје. 

„Што треба да направи НАТО? Да се ​​елиминира можноста Русија да користи нуклеарно оружје. Но, она што е важно е – повторно апелирам до меѓународната заедница, како што беше пред 24 февруари – превентивни напади, за (Русите) да знаат што ќе се случи со нив ако се користи нуклеарно оружје. А не обратно – да ги чекате нуклеарните напади на Русија за да можете подоцна да кажете: „И го направивте тоа, еве ве сега и од нас!“, рече тој.

Украинскиот претседател рече и дека светот никогаш нема да му прости ниту на претседателот на Руската Федерација, ниту на самата Русија.

Дополнително, Зеленски во обраќањето на лидерскиот форум на Европската политичка заедница, што се одржува во чешкиот главен град, рече дека руската агресија врз неговата земја мора да биде одбиена за „руските тенкови повторно да не стигнат до Варшава или Прага, како во 1968 година. “.

Зеленски уште еднаш го повика Западот да испрати повеќе оружје и муниција на украинската армија.