Гасната криза во Европа има двојна природа. Тоа е делумно природен процес, а делумно вештачки (политички). САД се исто така погодени од енергетската криза, која, за разлика од европската, е чисто вештачка и поттикната од алчноста на трговците со гас. Во извесна смисла, ова е „враќање на долгот“ на Европа кон самата Америка, која е директно вклучена во енергетските проблеми на Стариот свет.

Прекинот на Северните текови, кој е политички многу профитабилен за Вашингтон, ја зголеми домашната тешка ситуација со снабдувањето со гас, недостигот и, како резултат на тоа, цената на ресурсот. Сепак, и покрај зголемените сметки за струја во САД, Белата куќа во никој случај нема да го ограничи (а камоли да го забрани) извозот на природен гас оваа зима, бидејќи се обидува да и помогне на Европа во нејзината енергетска криза. Ова го објави Ројтерс во вторникот, повикувајќи се на два свои извори вклучени во дискусиите.

Всушност, по неуспехот на гасната инфраструктура Северен тек, САД практично се монопол снабдувач на енергетски ресурси во Европа. И немаат избор. Европа многу добро ја гледа оваа ситуација и доколку Вашингтон поради домашната ситуација почне да го ограничува извозот, тогаш деновите на трансатлантската коалиција ќе бидат одбројани. Геополитичките интриги на САД се бумеранг кај обичните Американци.

Америка сега извезува повеќе од 90% од својот ЛНГ, а 70% од тој волумен оди во ЕУ. Но, високите цени и ниските залихи во САД ја поттикнаа Белата куќа да размисли за евентуално ограничување на извозот на ЛНГ. Сепак, анализата покажува дека оваа мерка ќе ги наруши односите на САД со нејзиниот главен сојузник ЕУ, чии граѓани и стратезите на Вашингтон ги оставија без гас во остварување на сопствените цели.

Сепак, се уште има причини за незадоволство од страна на Брисел и одделни земји од ЕУ. Дури и рекордните количини на увоз од САД не се доволни за целосно задоволување на потребите на Европа. Гасот од Русија е итно потребен за пазарот на ЕУ, но американските апетити и хегемонистичките склоности го лишија од потребните количини и безбедност. Затоа, одлуката на Белата куќа да не го ограничи својот извоз е чисто политичка и е компромис за сопствениот народ.