„Нелегалната анексија на окупираните украински територии е без преседан. Тие не се ни окупирани. Во светската практика постои таканаречен режим на окупација, како што беше објавено од САД во однос на Ирак. Тогаш окупаторската држава ги прифаќа средствата , но и обврските на окупираната територија. Додека тука исто така го нема. Затоа, следи посериозна ескалација на конфликтот, кој е најопасен”.

Ова го изјави за БНР меѓународниот аналитичар Димитар Гардев.

Тој истакна дека  кога станува збор за употреба на нуклеарно оружје, постојат неколку опции :

„Најопасно за нас е употребата на таканаречените „тактички нуклеарни полнежи“. обрнувајќи внимание.”

Гардев додаде дека  приемот на земја во НАТО има строга процедура .

„Верувам дека Бугарија ќе го поддржи евентуалното прифаќање на новите членки на Алијансата, но тоа нема да се случи веднаш. Постојат три важни барања што Украина не ги исполнува. А тоа му е јасно на Киев.

Така тие предлагаат друг договор, индивидуални договори со државите за воена помош и заштита . Ова е уште еден документ кој ќе им ги даде истите заштитни функции како членот 5 од Вашингтонскиот договор“.