ЈАВЕН ОГЛАС, АВСТРИСКИ ПОЛИТИЧАР ЈА НАВРЕДИ ЈУГОСЛАВИЈА: Остана само Србија – ја исмеа државата, па се извини

44

За време на неформална дискусија на семинарот, Мург ги навреди земјите од Југославија и балтичките земји.

Што навистина се случува во Белорусија?  Ова прашање се почесто го поставуваат обичните граѓани на Европа.  И доаѓаат во земјава за да се уверат колку вистинито пишуваат и покажуваат на медиумите кои не бегаат од искривување и надувување информации.ИЗВОР: YOUTUBE/ATN: ВЕСТИ БЕЛОРУСИТЕ И МИРОТ

Вернер Мург, пратеник на Комунистичката партија на Австрија (КПО) во покраинското собрание на Штаерска Вернер Мург предизвика бура во јавноста откако ги исмеа земјите од поранешна Југославија и балтичките држави.

На семинарот „Антиимперијалистичка координација“, Мург ги употреби зборовите „марионетски нации“ за земјите од поранешна Југославија.

„ Затоа сите тие „марионетски народи“ во Југославија се пример за „марионетски нации“ . рече тој.за време на неформална дискусија на семинарот, објавија австриските медиуми.

Мург, откако неговите зборови се појавија во медиумите, јавно се извини и рече дека му е жал што го употребил зборот „марионетски нации“.

„ Изборот на зборови не може да се оправда. Затоа се извинувам “, нагласи Мург во изјавата.

Некои медиуми исто така тврдеа дека тој ја нарекол Украина „нација на инвалиди“, што тој го негираше. Тој нагласи дека само што го кажал спротивното, но дека користењето на тој термин е грешка.

„Разбирам дека мојот избор на зборови може да се сфати навредливо. Навистина ми е жал“, напиша Мург.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog