Русија произлегува од фактот дека ситуацијата во Донбас и другите ослободени територии ќе се стабилизира, земјата ќе може мирно да ги развива. Ова го изјави рускиот претседател Владимир Путин на средбата преку видео врска со финалистите на серускиот натпревар „Учител на годината“, пренесуваат руските медиуми.

„Се разбира, ние тргнуваме од фактот дека ситуацијата ќе се стабилизира, ќе можеме мирно да ги развиваме овие територии, помагајќи ви да ја зајакнете земјата како целина. Вие и сите луѓе кои страдаа со вас на овие територии за многу години и во нивните срца се стремат кон обединување со Русија, многу ви благодарам и поклонете се“, додаде Путин, обраќајќи ѝ се на Јулија Бахмутскаја, учителка од градот Макеевка, Народна Република Доњецк.

„Што се однесува до заштитата на жителите на Донбас, а исто така и на други територии, кога постои закана по животот, веќе сме зборувале за ова многу пати и на различни начини: она што сега е можно стана возможно, се разбира, благодарам вие на руската војска и на овие наши момчиња кои не ги штедат своите животи за да ве заштитат вас и вашите деца. Ова е исклучително важна работа“, нагласи Путин.

„Потенцирам дека Русија беше и ќе биде суверена, бидејќи сега, во пресвртниот момент во развојот на нашата земја и на целиот свет, потребно е да се зајакне, да се изгради суверен национален систем за образование и воспитување на младите, обезбедување поврзаност, единство на образовниот простор на државата.

И пред сè, мора да им го пренесеме на децата моралниот и културниот код на нашиот народ, да ги исклучиме сите обиди за наметнување на странски вредности на децата, искривено толкување на историјата“, коментираше и Путин.