Разузнавањето на НАТО ја предупреди командата на блокот за можни тестови на беспилотното подводно возило Посејдон. Извештајот на специјалните служби се однесува на движењето во Кара Море на повеќенаменската нуклеарна подморница „Белгород“, која „чајниците“ на Запад понекогаш ја нарекуваат „Паладин на апокалипсата“, а професионалците на НАТО – Оскар- II. Не се исклучени пробните лансирања на подводниот нуклеарен дрон, кој можеме да го наречеме „Меч на апокалипсата“.

„Посејдон“, како лисица, незабележливо се прикрадува. Сателитите со инфрацрвени сензори во САД не можат да видат што се случува во длабокото море. Руските подморници се дизајнирани да испуштаат минимална топлина и тивко да се движат со брзина од околу сто километри на час, пишува италијанскиот весник „Република“, цитиран од РИА Новости.

Воениот експерт, пензионираниот полковник Михаил Тимошенко смета дека е бесмислено да се зборува за можни нуклеарни тестови со експлозија на подводен дрон:

– Прво, тоа е скапо, а второ, ќе доведе до многу работи, бидејќи тестирањето на нуклеарно оружје во сите средини: под земја, под вода и во воздух е забрането. Постои „Договор за забрана на нуклеарни тестови во атмосферата, во вселената и под вода“, или Московскиот договор, потпишан во 1963 година во Москва, а подземните тестирања на нуклеарно оружје се забранети од 1996 година.

Во овој случај, тоа може да бидат само морски испитувања. Тогаш одлично, зошто да не. Само што лансираме подводен дрон со неограничен опсег. Единственото прашање е како да се управува и како да се поврзе со него, а тоа треба да се реши во процесот на тестирање.

„СП“: – Во врска со овие морски испитувања, веднаш се јавуваат одредени здруженија. На пример, неодамна имаше експлозии на нишки од гасоводот во Балтичкото Море. И соодветно на тоа, зарем „оние зли Руси“ не сакаат да разнесат нешто како одговор? Дури и ако ние, како што многу веројатно ќе речат, да си ги „разнесеме“ сопствените гасоводи.

„Кој, по ѓаволите е одговорот!“ Беспилотните летала речиси и не се користат таму во Северните текови, се сомневам дека биле користени пливачи во живо, бидејќи длабочината не е многу длабока. Беспилотните летала имаат мала брзина, тие веројатно нема да влечат полнење од ТНТ зад себе на јаже. Тие се за сосема различни цели.

„СП“: – Повеќенаменската нуклеарна подморница „Белгород“ е аналог на „Курск“. Потсетуваме дека морскиот брод на нуклеарен погон се урна во Баренцовото Море во август 2000 година. Така, лансирањето на подморница „за тестирање“ е поврзано со овие трагични настани. Дали такво нешто ќе се повтори или командата ги донесе своите заклучоци?

– На „Курск“ имаше планирани тренажни пукања со таканареченото „дебело“ комбинирано торпедо. Што има за тестирање? Знаеме како функционираат.

Водород пероксид работи во парно-гасното торпедо и има тенденција да истекува. Може да навлезе на површината на маслото и кога моторното масло реагира со водород пероксид, се ослободува топлина, а потоа пожар и детонација на полнежот. Најверојатно, настаните таму се развиле според такво сценарио.