Во централна Русија е снимен поглед од птичја перспектива на возови кои превезуваат возила и оружје наменети за нуклеарниот арсенал на земјата. Според експерт за воено разузнавање, снимката може да се толкува како „сигнал до Западот“.

Според воениот аналитичар Конрад Музика, комплетот воз познат како „конвој на смртта“ бил натоварен со компоненти кои доаѓале директно од залихите на нуклеарно оружје на Русија.

 

Всушност, она што го гледаме е опрема која е дел од 12-тата главна управа на руското Министерство за одбрана. Предметниот оддел е одговорен за нуклеарна муниција, нивно складирање, одржување, транспорт и испорака до дивизиите, објасни Мусиќ.

Тој брзо увери дека она што го виде на видеото во никој случај не значи дека Русија се подготвува за нуклеарна војна.

Сепак, она што се виде е еден вид сигнал до Западот дека Москва јасно има за цел да ја зголеми тензијата, смета Музика, цитиран од 20minutos.

Експертот посочи дека опремата најверојатно била наменета за вежбите на Стратешките ракетни сили – главната единица на нуклеарното одвраќање на земјата, бидејќи овие вежби обично се одржуваат наесен.