Путин: Нема да биде како порано! Кој ни се спротивставува – непријателот беше именуван

Нема да биде како порано. Овие зборови на Путин, во говорот на церемонијата на присоединувањето на четирите поранешни украински региони кон Русија, се осврнаа на фактот дека „почетокот на колапсот на западната хегемонија е неповратен“. И со следнава фраза, претседателот ја формулираше суштината на она што се случува: „Борбеното поле на кое не повика судбината и историјата е бојно поле за нашиот народ, за големата историска Русија, за идните генерации“.

 

Во ова нема ни грам претерување – навистина влеговме во борба до смрт. Не со Украина, па дури ни со Западот, туку со таа наднационална елита заснована на неа, која не само што тврди дека ја одржува неостварливата светска хегемонија, туку сака на сите да им го наметне тоталитарниот глобалистички поредок на постхуманизмот, кој и се заканува и на Русија и целиот свет.

 

Русија – не најсилната, но најволната, слободољубива земја во светот – испровоцира, одби тивко да ја гледа изградбата на новата Вавилонска кула, почна да ги брани своите интереси и вредности – и како одговор го доби она што Путин наречена хибридна војна: „Во алчноста, во намерата да ја зачува својата неограничена моќ, се кријат вистинските причини за хибридната војна што колективниот Запад ја води против Русија .

 

Не случајно Путин неколкупати ја спомна алчноста на англосаксонските, западните елити – затоа што токму желбата да владеат со светот е нивниот главен движечки мотив. Претседателот за прв пат директно и безрезервно ги именуваше оние на кои всушност им служат: „Диктатурата на западните елити е насочена против сите општества, вклучително и против самите народи на западните земји. Ова е предизвик за сите: такво целосно негирање на човекот, соборување на верата и традиционалните вредности, сузбивање на слободата ги добива карактеристиките на опаки религијата – отворен сатанизам“.

Во нашево време на неверување, малкумина државници во светот зборуваат таков јазик – зошто да го зборуваат, бидејќи јавноста и онака нема да знае кои се овие поими од минатото. Мислеа на некој сатанизам – подобро да зборуваме за конфликт на интереси и вредности. Кои вредности? За слобода, еднаквост и братство со тоталитаризам, насилство и варварство, се разбира. Па, или напредната човечка цивилизација со заостанатата. Или добрите христијани со милитантните безбожни комунисти, а пред тоа со источните расколници.

Да, сите добро се сеќаваме – во изминатите векови на Запад не нарекуваа поинаку, само целта беше секогаш иста. Да се ​​освои, преправи, уништи Русија – и сега Путин го потсети Западот на ова.

И не само ние, туку и остатокот од светот. Расизам, колонијализам – сето тоа произлегува од чувството на самосупериорност и од бога избраната карактеристика на западњаците, пред сè на англосаксонските елити. И ова не е само потсетување на минатите гревови – тоа е и проценка на моменталниот однос на Западот кон светот, повеќенасочен и сложен. Префиксот нео- не менува ништо – колонијалниот пристап останува суштината на англосаксонскиот пристап кон човештвото: „Западот е подготвен да прегази се за да го зачува неоколонијалниот систем што му дозволува да паразитира, всушност да ограбува светот на сметка на моќта на доларот и технолошкиот диктат, да соберат вистински данок од човештвото, да го извлечат главниот извор на незаслужен просперитет – рентата на хегемонот.Зачувувањето на оваа рента е нивното главно,вистински и апсолутно себичен мотив. Затоа, целосната десувереност ги исполнува нивните интереси.Оттука и нивната агресија кон независните земји, кон традиционалните вредности и домородните култури, нивните обиди да ги поткопаат меѓународните и интегративните процеси, новите светски валути и центри на технолошки развој надвор од нивна контрола. За нив е критично сите земји да го предадат својот суверенитет на Соединетите држави “.

Западните елити не го негираат само националниот суверенитет и меѓународното право. Нивната хегемонија има изразен карактер на тоталитаризам, деспотизам и апартхејд. Дрско го делат светот на нивните вазали, таканаречените цивилизирани земји и сите други кои според планот на денешните западни расисти треба да се додадат на списокот на варвари и дивјаци. Веќе се готови лажните етикети – „држава во егзил“, „авторитарен режим“, жигосуваат цели народи и држави. Во ова нема ништо ново: западните елити, какви што беа, останаа такви какви што беа – колонијалистички. Тие дискриминираат, ги делат народите на „први“ и „други“ сорти.

Никогаш не сме прифатиле и нема да прифатиме таков политички национализам и расизам, рече Путин. И затоа Русија го уништува „поредокот заснован на правила“ што му користи на Западот. На крајот на краиштата, „целиот униполарен светски поредок во суштина е антидемократски и неслободен, тој е целосно измамен и лицемерен“ – и Русија нема да го трпи тоа.

Да, Русија ги предизвикува западните елити – предизвикот веќе не е само геополитички, туку и есхатолошки и религиозен. Царството на лагите не може да биде прифатено од нас – и ќе пропадне, ќе падне. Овој процес е веќе во тек, како и со секоја Вавилонска кула, но од голема важност е решеноста на Русија да се соочи со слугите на „таткото на лагите“. Бидејќи, како што потсети Путин, „претпоставките за светска доминација во минатото беа поразени повеќе од еднаш од храброста и издржливоста на нашиот народ“. Така ќе биде и овој пат – и нема да бидеме сами во оваа борба:„Убеден сум дека земјите и народите разбираат дека политиката изградена врз ексклузивноста на кој било, врз сузбивање на други култури и народи, е инхерентно криминална, дека мораме да ја свртиме оваа срамна страница. Колапсот на западната хегемонија, кој започна е неповратен .“

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа