Додека и „Северен тек-1“ и „Северен поток-2“ ненадејно изгубија притисок минатиот понеделник, шведските сеизмолози регистрираа повеќекратни експлозии. Операторот на гасоводот известува за невидена штета. Јасно е дека ова е намерна саботажа и може да го направи само влада со можности за поставување мини во подморница.

Кој би можел да биде ова?

Американскиот државен секретар Блинкен рече дека дефектот на гасоводот претставува „значајна можност“ за Западна Европа да се оддалечи од рускиот природен гас во корист на американскиот течен природен гас.

Полскиот европратеник им се заблагодари на САД за деактивирањето на гасоводот, бидејќи Русија сега ќе мора да преговара со Полска за испорака на гас во Европа.

Додека се обидуваше да ја спречи руската интервенција во Донбас, американскиот претседател Бајден рече: „Веќе нема да има Северен тек 2“. Ќе ставиме крај. Ви ветувам, ќе можеме да го направиме тоа“.

Добро обучените европски кодоши на Вашингтон, се разбира, ќе ја обвинат Русија за кревање во воздух сопствениот гасовод.

Како што предупредив дека ќе се случи, неактивноста на Кремљ за Украина му даде на Вашингтон многу време за повеќе зло и ескалација на конфликтот. Акцентот на Кремљ на легализмот може да заврши со нуклеарна војна. Единствениот безбеден начин Русија да се справи со заканата од Украина би бил блицкриг за да ја задржи Украина пред Западот да реагира. Бавниот, ограничен, долг конфликт игра директно во корист на Вашингтон. Сите можеме да умреме како резултат.

Нема сомнеж дека војната се прошири и сега Кремљ се обложува дека Украина и Западот нема да ја продолжат војната доколку таа вклучува директни напади на руска територија, па оттука и референдумите.