Сигурно ќе влезат 6 партии, може 6, може 8. Нема изненадувања на изборите. Ова го изјави Канчо Стојчев од Галуп во етерот на БНТ.

ГЕРБ успеа да го задржи својот електорат.

ПП, која се издигна на овие избори, лојални им останаа 62 отсто од оние што гласаа на претходните избори. т.е. изгуби една третина. ИТН се исто така губитници.

Само Вазраждане може да се нарече победници.

Што се однесува до БСП, тој посочи дека повеќе би сакал да го повтори резултатот. Во крајните пресметки може да испадне дека имаат повеќе гласови од претходните избори. Се чини дека е закотвено на едно ниво.

 

Според првите проценети резултати во 19:00 часот на социолошката агенција  „Галуп интернешнал“,  ГЕРБ е прв со 24,6%, потоа ПП со 18,9%, на трето место е ДПС – 14,8%.

Следат БСП – 10,9%, „Вазраждане“ – 10,1%, „Демократска Бугарија“ – 7,4%, „Има таков народ“ – 4,6%, „Бугарски подем“ – 4,0%, „Стани Бугарија“ – 1,2%.

35,3% бил одѕивот на гласачите во 19 часот, според агенцијата Галуп интернешнал.

Коалицијата ГЕРБ-СДС победи на денешното гласање, според излезната анкета на  „Алфа рисрч“ во 19 часот  , тие добија поддршка од 25,5 отсто од гласачите. Втора политичка сила е „Продолжуваме со промената“ со 19,9%. ДПС добива 14,4%. „БСП за Бугарија“ – 10,2%, „Вазраждане“ – 10%, „Демократска Бугарија“ – 7,9%. Според излезната анкета над границата е и „Има таков народ“ со 4,2%.

„Бугарски подем“ е под бариерата од 4 отсто со 2,9 отсто, „Стани Бугарија“ – 1,1 отсто, ВМРО – 0,9. Други – 3,0%, покажуваат и податоците од излезната анкета на „Алфа рисрч“ во 19 часот.

Еве ја распределбата по мандати според излезната анкета на Алфа Рисрч:

Првичните податоци произлегоа и од излезната анкета на „Маркет линкови“. 

Со 25,5 отсто, ГЕРБ стана првата политичка сила. Продолжуваме промената е втора со 18,4%. 

ДПС ги следи со 12,6%. БСП е четврта со 11,2 отсто од гласовите. 

Во „Вазраждане“ одат 10,4%, а Демократска Бугарија зема 9%. 

Партијата на Слави Трифонов влегува на работ со 4,2%, а Стефан Јанев останува под линијата со 3,6%. 

ГЕРБ најверојатно ќе има 67 народни претставници, а ПП со 48. 

ДПС ќе има 33 пратеници, а БСП 30. 27 пратенички мандати добиваат „Вазраждане“, а 24 за ДБ. 

ИТН може да има само 11 пратеници.