Германскиот економски модел ќе умре пред наши очи, Германија силно ќе се сруши. А освен тоа, си играат со оган. Не треба да завршиш воено училиште за да знаеш дека не беа Русите тие што го саботираа Северен тек. На Русите им беше доволно да ја исклучат славината, немаше потреба од самосаботажа, ова е целосно апсурдно.

За да се замени рускиот со американски гас, мора да се изградат 5.000 танкери со ЛНГ. Па, ги немате. А цистерна не се гради за една недела.

Исто така, кога танкерите за LNG ќе се изградат и ќе го преминат Атлантикот, мора да има пристаништа за да ги примат и да го испуштат овој гас.

Овој гас е течен и мора да се регасифицира пред да може да се транспортира. Затоа, сето тоа се колосални инвестиции, со години и, ако ги немате, се завршува, вели францускиот економски аналитичар Оливие Деламарш во интервју за Андре Беркоф на Радио Суд, пишува Труд бг.

– Кој го направи ова? Зошто? Кој има корист од оваа саботажа? Кој има корист од криминалот? Што се случува, што може да се случи, истовремено во економската и геополитичката сфера? Добар ден, Оливие Деламарш!

– Добар ден Андре!

– Вие сте економски аналитичар и ко-основач на економскиот билтен Les Incorruptibles. За среќа, се уште има нераспадливи. Што се случува, Оливие Деламарш? Кој има корист од ова? Знаеме дека имаше саботажа, знаеме дека гасот истекува во морската вода, знаеме што прави водата со гасот. Кои се последиците, што се случува?

– Последиците се прилично едноставни – нема да има повеќе гас.

– Воопшто?

– А особено Германија, и тоа и треба, бидејќи Германија не беше целосно деиндустријализирана како Франција. Значи им треба гас. И две-три цистерни со течен природен гас, што ќе им го продадат и кој сепак е руски гас – ова мора да го запамтиме – т.е. Рускиот гас кој минува низ Кина…

– И преку Индија.

– Да, и преку Индија, и чија цена во меѓувреме е тројно зголемена, но сепак тоа е руски гас, така што, како и обично, се смееме, но Германците ќе останат без гас. Залудно веќе долго време повторуваме дека растот, економијата е трансформирана енергија и затоа, ако немате енергија, немате индустрија, што ќе создаде проблем за Германија, бидејќи, се сеќавам, Германија – ова е неговиот економски модел, индустриски модел и пред се автомобилската индустрија. Но, сепак, тоа е еден вид мономодел и овој мономодел ќе умре пред нашите очи. Се сеќавам и дека Германија беше лидер на ЕУ.

– Така било, од самиот почеток на Европската унија.

– Таа беше стандардна. Денес, пак, Германија нема да го повлече остатокот од Европа, секако не Франција, па ќе се најдеме во исклучително тешка позиција. А освен тоа, си играат со оган. Не треба да завршиш воено училиште за да знаеш дека тоа не го направиле Русите. На Русите им беше доволно да ја исклучат славината, немаше потреба од самосаботажа, ова е целосно апсурдно. Па кој го направи тоа? Сега се врти видео. Во него, г-дин Бајден, Walking Dead (The Living Dead – уред.), ни кажува…

-Дека има начини да не отсечат. Оливие Деламарш, велиш дека испораките престануваат со оваа саботажа, па Германија навистина ќе биде заглавена?

– Ќе се одложи затоа што проблемот – и овој проблем постои од почеток, за ова се зборува уште од почетокот на овие санкции, кои се апсурдни. За да се замени рускиот со американски гас, мора да се изградат 5.000 танкери со ЛНГ. Па, ги немате. А цистерна не се гради за една недела. Исто така, кога танкерите за LNG ќе се изградат и ќе го преминат Атлантикот, мора да има пристаништа за да ги примат и да го испуштат овој гас. Овој гас е течност и мора да се регасифицира пред да може да се транспортира. Затоа, сето тоа се колосални инвестиции, со години, а ако ги немате, се е готово. Односно, ќе можете да обликувате нешто и да внесете неколку цистерни за ТНГ…

-Токму, Оливие Деламарш, какви ќе бидат последиците за Франција, бидејќи Франција има уште некои нуклеарни централи во функција, иако не сите?

– Многу малку, но сепак проблемот е таму. Тие се обидуваат да ја припишат енергетската криза на украинско-рускиот конфликт. Да, но тој не ја предизвика енергетската криза. Господинот Путин нема апсолутно никаква врска со енергетската криза. Енергетската криза е непредвидливоста на нашите владетели петнаесет години, кои не го направија тоа што требаше да се направи, кои не го предвидеа ударот, а денес е многу лесно господинот Макрон да дојде и да ни каже дека ќе изгради 14 нуклеарни реактори. Проблемот е што не градат само така. За ова се потребни десет години. И енергија ни треба сега, а не десет години од сега.

– Ти благодарам, Оливие Деламарш, ти благодарам што потсети на овие едноставни вистини!