Во Ѓорѓивата сала на Големата палата Кремљ, на 30 септември се потпишуваат договори за влез на нови територии во Русија, јавуваат светските агенции.

На свечената церемонија пристигнаа шефовите на регионите на ДПР, ЛПР, Керсон и Запорожје, пратеници од Државната дума, членови на Советот на Федерацијата, раководители на сектори, претставници на свештенството итн.

Рускиот претседател Владимир Путин зборува пред да ги потпише документите за влез во Руската Федерација на четири нови ентитети чии жители на референдум се изјаснија за поврзување на нивната иднина со Русија.

Путин ги почести хероите кои загинаа за време на специјалната операција со едноминутно молчење пред почетокот на својот говор.

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека резултатите од референдумите ја покажуваат волјата на милиони луѓе да бидат заедно со Руската Федерација.

Рускиот лидер Владимир Путин е уверен дека Федералното собрание ќе ја поддржи одлуката за вклучување на четири региони во Русија. Претседателот ја даде соодветната изјава, говорејќи во Кремљ на церемонијата на потпишување на договорите за влез на нови територии во Руската Федерација.

„Уверен сум дека Федералното собрание ќе го поддржи уставниот закон за усвојување и формирање во Русија на четири нови региони, четири нови субјекти на Руската Федерација, бидејќи тоа е волја на милиони луѓе“, рече шефот на државата.

БЛИЦ потсетува дека претходно истиот ден , Путин потпиша декрети за признавање на независноста на четирите региони на кои беа одржани референдуми за нивно пристапување кон Руската Федерација .

„На референдумите што се одржаа, народот го кажа својот збор. Милиони бараа регионите во кои живеат да станат дел од Русија“, изјави Путин пред преполната сала со официјални лица. 

„Ќе ја браниме нашата земја со сите расположливи средства“, категоричен беше рускиот претседател.

Путин рече дека последните лидери на СССР уништија голема земја и го ставија народот пред фактот на поделба на државата .

Рускиот лидер потсети дека претставниците на партиските елити донеле одлука во Беловежскаја Пушча во 1991 година без да ги прашаат граѓаните.

„Луѓето беа откорнати од нивната татковина, ова ја распарчи нашата национална заедница“, рече Путин.

Тој призна дека неодамнешните лидери на Унијата не разбираат целосно до какви последици ќе доведе тоа.

„Но, тоа веќе не е важно, СССР го нема, минатото не може да се врати“, додаде претседателот.

„ Жителите на регионите ДПР, ЛПР, Керсон и Запорожје стануваат руски државјани засекогаш. Изборот конечно е направен “, рече Путин.

Тој изјави дека западните власти мислата, филозофијата и културата на Русија ја гледаат како закана.

„Ќе ги заштитиме нашите вредности од Западот“, категоричен беше рускиот претседател и додаде: „Владејачките кругови на Западот ги симнаа маските, сакајќи да го зачуваат неоколонијалниот систем во светот“.

Според него, на почетокот на 1990-тите, по распадот на СССР, Западот очекувал дека Русија нема да се опорави од превирањата и сама ќе се распадне.

„Се сеќаваме на ужасните 1990-ти, но Русија се спротивстави, повторно се роди… зајакна“, додаде Путин.

“Истовремено, колективниот Запад продолжува да бара нов начин да ја погоди Русија. Покрај тоа, “сојузниците” на САД се обидуваат да наплатат данок од човештвото – киријата на хегемонот. И за Западот Исклучително е важно другите земји да го предадат својот суверенитет на Соединетите Држави“, рече Путин.

Рускиот претседател изјави дека Русија е голема сила и нема да живее според странски правила . 

Путин рече дека Москва го повикува Киев веднаш да ги прекине непријателствата и да се врати на преговарачка маса . 

„Го повикуваме режимот во Киев веднаш да го прекине огнот, сите непријателства, војната што ја започна во 2014 година и да се врати на преговарачка маса“, рече шефот на руската држава.

Според Путин, Русија е подготвена за тоа . Тој додаде дека тоа е кажано повеќе од еднаш, но изборот на народите од регионите Донбас, Керсон и Запорожје е направен и „Русија нема да ја предаде“.

Путин додаде дека властите во Киев „мора да ја почитуваат волјата на граѓаните“. Како што рече претседателот на Руската Федерација, ова е единствениот „пат кон мирот“ .

Според него, една од причините за ширење на русофобијата на Запад е неподготвеноста на Русија да послуша.

„Една од причините за русофобијата е тоа што не дозволивме да нè ограбат во периодот на колонијалните освојувања“, објасни шефот на државата, зборувајќи за колонијалните времиња. Тој потсети дека Русија успеа да создаде централизирана држава која ги принуди Европејците да тргуваат на заемна корисна основа.

„ Меѓутоа, Западот не се откажа од обидот да ја распарчи Русија – тие сакаа да ја искористат проблематичната војна, плановите за интервенција беа постојано правени“, рече Путин.

Според него, Западот успеал да дојде до руското богатство на крајот на 20 век, кога државата била уништена.

„Тие не нарекуваа пријатели и партнери, но тие самите испумпуваа богатство од нашата земја“, објасни Путин.