„Западот предизвикува глобална прехранбена криза… Цените на храната на светскиот пазар се вратија на нивоа од почетокот на годината, но тие се дури 40 отсто повисоки отколку во 2020 година“, рече Путин на состанокот во Сочи за рускиот земјоделски сектор.

Тој рече дека глобалната криза со храна е иницирана од развиените земји преку нивните акции за време на пандемијата на Ковид-19. „Ова е директна последица, без никакво претерување, на предаторската политика на најбогатите земји во светот“, рече Путин.

Тој рече дека овие земји печатат пари за да купат залихи на храна, што довело до инфлација.

Тој додаде дека увозот на храна од САД оваа година веќе достигнал 218 милијарди долари, што е значително повисоко од минатогодишната бројка од 185 милијарди долари. Увозот на храна од САД во моментов го надминува извозот за 22,3 милијарди долари, што значи дека Вашингтон купува повеќе храна отколку што продава, објасни тој.

Во однос на извозот на украинското жито, Путин повтори дека огромното мнозинство од пратките отишле во богатите земји. Од 23 септември, само четири од 203 бродови што ги напуштија украинските пристаништа отидоа во земјите во развој, рече тој.

„Од 46 бродови што испловија од понеделник до петок минатата недела, 14 ја посочија Турција, земја посредник, како нивна дестинација. Од преостанатите 32 брода, 25 беа испратени во Европската унија. Дали се ова најсиромашните земји?“ додаде тој на крајот, пренесе АА.