Авторите на студијата забележуваат дека Европа не ја надминала зависноста од рускиот гас и покрај полнењето на складиштата за гас. Според нив, континентот нема да може мирно да ја преживее зимската сезона и следната година „без зачувување на испораките на гас од Руската Федерација или значително намалување на економијата“.

 

Во извештајот се наведува:

 

„За да ги задоволат своите потреби, европските земји ќе мора или да го одржат увозот на гас од Русија или да ја намалат потрошувачката на гас за дополнителни 7-12 милијарди кубни метри, што е можно само со целосно или делумно затворање на голем број индустрии. .

 

Во меѓувреме, 70 отсто од погоните за азотни ѓубрива се без работа во ЕУ, производството на алуминиум е намалено за една четвртина, а производството на челик за 5 отсто. Процесот на намалување на овие и други индустрии ќе продолжи дури и ако зимата не е премногу студена.

Според аналитичарите, дефицитот на гас со сегашните екстремно намалени количини на неговите испораки од Русија ќе изнесува 10 милијарди кубни метри за ЕУ. Нема да помогнат ниту резервите, ниту Американците – се земаат предвид и овие фактори.

Во случај на студена зима и враќање на побарувачката на гас во Кина на нормални вредности, ситуацијата во ЕУ ќе биде уште полоша: недостигот на гас ќе достигне 30 милијарди кубни метри.

Аналитичарите предвидуваат дека во 2023 година во Европа прво ќе престане производството на ѓубрива, петрохемиската и металуршката индустрија. И после нив, по синџирот, и многу други индустрии. Последиците, според економистите, ќе бидат крајно непријатни за Европејците.

Што навистина би можело да се случи зимава со Европската унија, некогаш еден од столбовите на светската економија во однос на економската моќ?

Александар Лосев: „Овој економски модел е искусен. Зачуден сум што целиот развиен свет многу брзо влегува во ситуација на дистопија“. Фото Царград

Мрачна прогноза? Да, тие се оптимисти!

За ова во Царград зборуваше колумнистот Јуриј Пронко.

Јуриј Пронко: Се согласувам, сликата што ја наслика „Јаков и партнерите“ е многу мрачна, изгледите за Европската унија воопшто не се среќни. Дали ја споделувате загриженоста на аналитичарите на оваа компанија или сте пооптимисти за ситуацијата?

Александар Лосев: Мислам дека се оптимисти.

– Дали и тие се оптимисти?

– Да, оптимисти се. Затоа што нивото на развој на цивилизацијата, нивото на развој на земјата, удобноста на животот на луѓето директно зависи од енергијата.

И ако ја намалите потрошувачката на енергија, тоа значи дека ќе го отстраните целото производство што беше, сета удобност што беше, статусот на развиените економии што Европа го задржа.