Во својот Фејсбук профил, математичарот проф. Николај Витанов даде кратки информации за војната. 

Целиот текст на неговиот коментар го објавуваме неуредено: 

Кратки информации за војната за 26 септември 2022 година.

Знаете, не ми е гајле кој ќе победи, а кој ќе изгуби во оваа војна. Заинтересиран сум да ја разработам мојата методологија за анализа и прогнозирање на воени конфликти. Видовте дека моето предвидување дека притисокот врз Путин да престане да игра специјални воени операции ќе се исплати. Во тек се логистички подготовки за доведување на новите единици во борбени услови. Се додека тоа не се случи, Украинците имаат шанса за уште еден мега-напад. Прашање е што се случува со украинските резерви.

Отсекогаш сум велел: слезете на земја, гледајте ги работите реално. Смирете се – војната нема да ви реши ниту еден личен проблем, може само да ги продлабочи. Ги набљудуваме настаните и правиме сметка. И јас ја полирам мојата методологија за анализа.

За да ве спушти на земја, како што знаете, сметајте го следново

Војната се води на украинска територија. Руската армија окупираше значителен дел од украинската територија – ден 14. И не само што ги окупираше. Прашање на денови е кога овие територии ќе бидат припоени кон Русија.

Значи, да започнеме

1. Ова не е место за фрлање чувства, туку за информации за резултатите од анализите засновани на математичка методологија. Кој не е во право, кој е во право, дискутирајте на друго место. Еве – техничка анализа за тоа што се случува на воените фронтови.

Овде гледната точка е онаа на Бизмарк – националниот интерес. Чиј национален интерес е наш национален интерес, а тоа е точно да знаеме што се случува, да ги донесеме нашите заклучоци и да преземеме навремени мерки за да не бидеме изненадени, како и секогаш, од меѓународната ситуација.

Ако не ви се допаѓа, не го читајте. Информациите се за оние на кои им се корисни.

Значи. Сега на поентата.

Овде ќе ја промениме структурата на текстот. Доаѓа зима и треба да ја погледнеме идеолошката ситуација. Потоа ќе видиме што ќе се случи на предната страна.

Идеолошката состојба.

И така, како што предвидовте, притисокот врз Путин се исплатеше. Руската мобилизациска машина се движи. Русија е опасна со својата мизерија, рече Бизмарк. Таму размислувањето е поинакво и малку се навикнати. Навикнати сме на многу, а како што болката почнува да завршува, националистичките партии почнуваат да доаѓаат на власт. Минатата недела – Шведска, денес – Италија. И нема да застане тука.

Зошто пропаѓаат карикатуристите за кои се лобира да бидат политичари. Затоа што тој што ги освоил успешно го унапредува својот интерес за сиромашна и слаба Европа, а тие не знаат како да постапат правилно со осиромашувачки народ.

Ти пишав, пак ти пишувам – зимава ќе се лутиме. Ќе бидат лути не само во Украина. И ќе жнееме. Гнев посеавме, гнев ќе жнееме. И има луѓе виновни – одамна ти пишав за политички и идеолошки аматеризам. И таа има имиња и лица.

Рускиот план е едноставен: референдуми – припојување на територии кон Русија, масовно влегување на руската армија во нив. А бидејќи украинската армија ќе биде на руска територија, според руската воена доктрина, нуклеарното оружје може да се користи на целата територија на непријателот. Масовни удари на критичната украинска инфраструктура, студ, недостаток на вода и глад во Украина во зима.

Солиден план – ќе успее. А кој е украинскиот план? Фрлање се повеќе топовско месо на фронтот, барања за се повеќе оружје, спротивставување на влошената економска состојба на народот со уште поголема пропаганда, мобилизирање на она што остана и надеж дека зимата ќе помине без поголеми штети на инфраструктурата и државата. .

Пропагандата, сепак, е прашање на време. Официјалните украински претставници почнаа да признаваат дека загубите на украинската армија се скриени. Еве, да ги потсетиме нашите љубезни шарлатани, кои организираа официјална кампања против мене, дека моите информации за големите украински загуби беа лажни. Извор на „објективни информации“ – украински сајтови. Така, така. Апсолутно аматерски јурдски начин на правење проукраинска пропаганда.

Многупати ти пишав, и сега пишувам – вака не се прави, со оглед на тоа што твојот народ е русофилски настроен. Но, тие што се убедени дека се пропагандисти – што можат, тоа го прават. Аматерски. Див аматеризам во покривањето на оваа војна. Не се прави така, вели Витанов, му возвраќаат.

Малку за воената акција. Гледате, рациите не успеаја, како што ви се предвидуваше. Полињата меѓу Николаев и Керсон се полни со трупови на украински војници, како што ви предвидуваа. Имаме два различни начини на борба против оваа војна. Украинците се потпираат на нумеричка супериорност и за нив е успех ако можат да окупираат некоја територија. Русите се потпираат на техничката супериорност, ги штитат своите војници. За нив минимум за успех е да го заземат Донбас. Гледаш дека ќе.

Тешката опрема на Зеленски остана во двата напади. И сега сака уште тенкови. Сепак, тенковите не извираат од земјата. Американските сенатори велат дека војната ќе се води до последниот Украинец, а не до последниот тенк на НАТО. А Њујорк Тајмс пишува за огромните украински загуби кај Керсон. Вие што ги читате овие резимеа не сте изненадени. Ова ти беше претскажано.

Отсекогаш сум велел дека не може да се изврши никаква контраофанзива наспроти руската артилерија и воздушната супериорност. Ниту една модерна армија не функционира вака – фрлање топовско месо по топови и авиони. Запомнете ги овие напаѓачи и запомнете како украинската армија ги крие своите загуби. Затоа што повторно ќе зборуваме за тоа.

Отсекогаш ти пишував – војната е долга игра. Кога правите глупави работи против посилен противник, тоа секогаш излегува од контрола. Запомнете го и ова. Украинската армија може да се потпре само на својата нумеричка супериорност. Се додека го има. Знаете што напишав за тоа – гробиштата мора да се прошират. Ова е судбината на украинските војници во оваа прокси војна.

Сега, ако ѝ се допадне, украинската армија може да тргне во последна мега-офанзива за да ги попречи референдумите. Досега сè беше детска игра. Масакрот допрва почнува. Резултатот се очекува да биде губење на нумеричката супериорност на украинската армија.

Главната битка продолжува да биде онаа на Славјанск – агломерацијата Краматорск. Таму Русите напредуваат многу бавно од исток и овој напредок не е запрен. Украинското топовско месо, и покрај тоа што овде беше добро бункерирано, не успеа да го спречи напредувањето на руските единици. Тоа го признава и украинската армија. Нема да пишувам каква е состојбата град по град. Откако ќе се добие квалитативна промена, тогаш ќе коментирам. Ќе речете дека очекувам да се случат квалитативни промени. Да, очекувам.

Руската супериорност во артилерија останува. Гледате што се случува – Русите едноставно се повлекуваат во позадна одбранбена линија и ја оставаат нивната артилерија да ја заврши работата. Нивите, шумите и реките се полни со несобрани трупови, мртовечниците и болниците во големите украински градови во близина на фронтот се заглавени.

Се додека има резерви, украинската армија може да си ја дозволи оваа кланица. Има топовско месо за уште еден меганапад. Сепак, полските тенкови поминаа покрај Керсон, сега словачките тенкови се отстрануваат во Красниј Лиман. Т-72 заминаа, ние ќе поминеме на Т-55. Потоа на Т-34, ако останало нешто. Западњаците нема да испраќаат модерни тенкови. Играта станува груба.

Сега конкретно за стормтруперите

1. Брзата покрај Керсон. Знаете – целта таму е Нова Каховка. Дали е преземено – не. Целта не беше постигната – ден 77. Таму мелницата за месо продолжува. И ќе има многу за гледање во наредните недели

2. Брзањето покрај Харков. Украинците го окупираат она што им го отстапија Русите. И тоа е тоа – брзањето заглави. Ниту Красниј Лиман, ниту Јампол не беа заробени. Мелницата за месо работи и овде. И тоа ќе се забрза во наредните недели. Овде би можел да биде голем дел од мегајурушата. Но, тоа би било грешка. Премногу е блиску до Русија.

Ќе кажеш зошто толку малку пишуваш за тоа. Како и зошто – информациите што ви ги давав се разликуваа од оние „објективни и независни“ украински сајтови, а против мене беше организиран напад, кој беше резултат на таков аматеризам што пропадна, започнете веднаш. И презедов мерки. И тие продолжуваат – има санитарно време да се одбие нападот.

Така, продолжувам со отстранување на критичарите по ред. Причина – предвиден и докажан систематски напад врз мене. Се лути на шарлатаните. Те доведоа на оваа позиција.

Малку за нашите работи.

ПОЛИТИЧКИ НАУКИ (ден 16)

И денес ќе зборуваме за најважното нешто во политичките науки – политичката моќ.

Денес – уште неколку карактеристики на моќта. Политичката моќ треба да го одржува интегритетот и стабилноста на општеството за да ја организира социјалната репродукција. Но, дали затоа беше таму политичката моќ? Но, зарем тоа не влијаеше врз однесувањето и постапките на луѓето со методи на принуда, убедување и остварување на интереси?

Беше, но треба да доведе до правилна општествена репродукција, а не до репродукција на криминал и корупција на пример. Каква е оваа држава, господине Витанов, што ја зборувате? Данска, добро Данска – како не научи дека гнили работи има само во Данска.

Сега за карактеристиките на моќта. Има субјект на моќ кој ја држи. Во однос на темата моќ, моќта е: автократија – со која владее една личност. Може да биде олигархија – власта е во рацете на мала група луѓе. Да го прошириме опсегот на темата и да добиеме плутократија – моќта на големите сопственици. За крај, срамежливо да ја споменеме демократијата – маската зад која се крие вистинската форма на моќ, да речеме олигархиска.

Ќе го прескокнеме тоа со законодавната, извршната и судската власт – доста ви ја полнат главата со тоа. Она што не ви го кажуваат е карактеристичниот опсег на структури на моќ. Гледајте сега. Овде имаме: микромоќ – моќ во рамките на малата група (надзорник, директор, газда во општината, на пример). Потоа доаѓа мезо-моќта – ова е моќ на ниво на област, регион, област.

Ама чекај Витанов, сега ќе ни кажеш дека има и мегамоќ. Како што можете да замислите – има и мега моќ, но пред да дојде макро моќта – моќ на ниво на централни државни институции – претседател, премиер, министри, парламент и други. И да го употребиме овој термин на ниво на мегасила, моќ во меѓународната заедница. Кој беше мегасила во светот долги години – САД. И сега имаат многу од тоа, но почнува да се формира руско-кинески конкурентен блок. Мегасилата на САД опаѓа, другите растат. Тоа е како континенталните плочи – се случува земјотрес по земјотрес. Тековен земјотрес – војната во Украина. Може да има повеќе земјотреси.

И конечно – ресурсот карактеристичен за моќта. Имаме економска моќ – ја имаат хероите кои ги контролираат материјалните ресурси, средствата за производство и вредностите. Потоа доаѓа општествената моќ – влијание врз широки делови од населението – тоа е она за што се борат политичарите, а доаѓа до борба – да ве контролираат вас, вие. Потоа доаѓа културно-информативната моќ – влијание преку знаење и информации. Голем дел од оваа моќ во земјата исчезна со гледање на аматеризмот во покривањето на војната во Украина. И конечно, да не заборавиме на принудната моќ – контрола врз ресурсите на моќ – армија, полиција, безбедносни служби и други.

И да не го заборавиме нашиот човек од Самрак во Фиренца

МНОГУ ГОЛЕМИ ПОЗНАВАЧИ (ден 67)

… Кога градовите изедени од фракции се загрозени од непријателските сили, тие секогаш брзо паѓаат…

Градовите опфатени со фракции брзо паѓаат, ни вели Макијавели. Па фаќаш држава. Го меурчиња со дропки. Како – ја користите неолибералната доктрина дека малцинствата имаат повеќе права од мнозинството. Ги стабилизирате фракциите и таму ја имате слабата држава подготвена за колапс. Плачете дека демократијата е во опасност кога некој се обидува да намали фракции. Вашите бројки течат додека некој не се сети дека ова не е демократија, туку кршење на општеството преку континуирано производство на малцинства. Итар, а?

Ова е за денес. Ви посакувам здравје и успех. И нека вирусот и војната се држат подалеку од вас.