ПУТИН ЌЕ ИСПРАТИ И ЖЕНИ НА ФРОНТОТ: Објавен детален список на сите што ќе бидат мобилизирани!

Министерството за одбрана на Русија објави појаснување за тоа што подразбира делумна мобилизација.

 

путин,-voixa.jpg

Рускиот претседател Владимир Путин во средата наутро најави делумна воена мобилизација за продолжување на „одбраната на рускиот народ од украинските неонацисти и западните земји“. Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу тогаш изјави дека ќе бидат мобилизирани 300.000 резервисти, истакнувајќи дека тоа е само еден процент од воените резерви на Русија.

 

Оваа информација предизвика голема врева и во Русија и во светот. За да им биде појасно на Русите кој е предмет на мобилизација, Министерството за одбрана на Русија објави список и објаснување. Според тоа, на мобилизација подлежат припадниците на копнената војска, односно пешадијата, до 35-годишна возраст, помладите офицери до 50-годишна возраст и високите офицери до 55-годишна возраст.

Како што појасни претставникот на главниот организациски и мобилизациски оддел на ГШ на вооружените сили, Владимир Цимљански, „во рамки на делумната мобилизација, согласно законот, нема да бидат поканети: вработени во компании од одбранбената индустрија; привремено неспособни од здравствени причини; ангажирани во постојана грижа на член на семејството или инвалиди од групата I; имаат четири или повеќе издржувани деца на возраст под 16 години; оние чии мајки, покрај нив, имаат четири или повеќе деца под осум години и се воспитани без сопруг“ . Според Законот за мобилизациска обука и мобилизација во Руската Федерација, членовите на Советот на Федерацијата и членовите на Државната дума имаат право да го одложат повикот за мобилизација.

„Граѓаните кои се избришани од воениот регистар и отидоа во пензија нема да бидат повикани, без разлика на нивната поврзаност со органите на прогонот. Може да бидат мобилизирани и оние кои се во воено досие и се во странство. Во исто време, мобилизацијата нема да влијае на Русите кои постојано престојуваат во странство и не се регистрирани во армијата. Граѓаните повикани на воена служба преку мобилизација добиваат исплати и сите социјални гаранции како воен персонал кој врши воена служба со договор. Особено, мобилизираните имаат право на месечни надоместоци во во согласност со нивниот чин и позиција, како и надоместоци и плаќања за осигурување. Парите ќе бидат префрлени на личната сметка на војникот, од која ќе може целосно или делумно да ги префрли на членовите на семејството “, рече Цимљански.  

Може да бидат поканети жени со соодветни воени специјалности, особено лекари, но, според претставник на Генералштабот, „потребата од такви специјалисти е минимална“. Прво ќе бидат повикани стрелците, цистерните, артилериците, возачите. „Приоритет имаат граѓаните со соодветни воени специјалности. Мора да се сфати дека бројот на поканети граѓани се одредува според редовните потреби на завршените воени единици. Еден од главните фактори е што граѓаните поканети од резерва имаат борбено искуство. Првиот ден по најавата за делумна мобилизација, во воените комесаријат самостојно пристигнаа околу 10 илјади луѓе “, објасни тој.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа