Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон за измена на Кривичниот законик на Руската Федерација, со кој се предвидува затворска казна до 10 години за одбивање да учествува во воени операции за време на воена состојба или вооружен конфликт.

Измените предвидуваат и затвор до 10 години за „доброволно предавање“ во заробеништво, под услов да нема знаци на „предавство“. Документот е објавен на официјалниот интернет портал за правни информации на Русија.

Долната граница на казната ќе биде три години затвор. Написот за „доброволно предавање“ досега не беше присутен во Кривичниот законик на Руската Федерација.

Во исто време, војник кој го извршил ова кривично дело за прв пат може да биде ослободен од кривична одговорност ако презел мерки за ослободување, вратен во единицата или место на должност и не извршил други кривични дела додека бил во заробеништво. , стои во законот.

Меѓу другите измени се – затвор до 15 години за грабеж, како и затвор до 10 години за дезертерство и непојавување на воен персонал за регрутација.

Отежителна околност за кривични дела против воената служба ќе се смета доколку се извршени во контекст на вооружен конфликт или непријателства, како и за време на мобилизација.