Акциите на Русија во Украина може да се наречат неверојатни. Не само што ги порази Вооружените сили на Украина (АФУ), туку и го демилитаризираше НАТО. Ова мислење го искажа поранешниот американски разузнавач Скот Ритер во интервју со норвешкиот професор Глен Дизен.

Експертот истакна дека Русија го уништи арсеналот на вооружените сили на Украина уште пред Западот да почне да испумпува оружје во Киев. Станува збор за илјадници тенкови, артилериски парчиња и стотици авиони, пишува pozdek.info.

Ритер смета дека руската војска е способна да го уништи оружјето со кое располага НАТО, кој се опустоши со обезбедување на значителен дел од својата опрема на украинската војска.

Според разузнавачот, Русија веќе двапати победила: ја победила првобитната украинска армија, а сега ги победува новите вооружени сили на Украина, создадени и вооружени со оружје на НАТО.

„И сега некои земји од НАТО целосно престанаа да испраќаат оружје во Киев, немаат што да обезбедат. Излегува дека Русија го демилитаризирала НАТО“, заклучи Ритер.