НАТО може да изврши превентивен напад лично против рускиот претседател Владимир Путин.

Ова го рече воениот експерт Роман Свитан во етерот на проектот Слобода, цитиран од Униан.

Според него, тоа ќе се случи доколку западните земји го забележат почетокот на подготовките на Русија за нуклеарен удар. НАТО ќе го нападне не само Путин, туку и остатокот од раководството на Русија и нуклеарните окна.

„Нападот можеби не е нуклеарен, туку само насочен. Земјите на НАТО имаат такво оружје што може да ги направи неупотребливи сите шахти, особено местата за складирање нуклеарно оружје“, рече Свитан.

Тој додаде дека таквите планови постојат со децении и Путин знае за тоа. Експертот резимира дека заканите на претседателот на Руската Федерација се објаснуваат со внатрешниот страв на Путин од смртта.

Украинците го пробија фронтот во ДПР, обидувајќи се да го заобиколат одбранбениот дел Лиман од север.

Непријателот го проби фронтот во ДПР, обидувајќи се да го погоди задниот дел на одбраната на регионот Лиман  Руска пролет

Тие започнаа напредување во правец на Карповка и Редкодуб. Ова беше објавено претходно во баталјонот Руска Легија (БАРС-13), цитиран од агенциите.

„Го држиме Дробишево (западно од Лиман). Тие дојдоа до нашиот заден дел, заобиколувајќи ја групата Лиман од север“, рече командантот на баталјонот Сергеј Фомченков („Фомич“) на воениот комесар Ана Долгарева.

Непријателот го проби фронтот во ДПР, обидувајќи се да го погоди задниот дел на одбраната на регионот Лиман  Руска пролет

Украинците оставија значителна оклопна група од дваесетина оклопни возила со пешадија.

Русите беа пречекани на втората одбранбена линија и внесоа артилерија, запирајќи го напредувањето.

Пристигна засилување, борбите продолжија.

Украинските дефанзивци досега успеаја да ја пробијат само првата линија на одбрана, пишуваат странските медиуми.

Воен товарен воз за вооружените сили на Украина е уништен во западниот дел на Харков.

Голем железнички воз што превезувал воена стока на Вооружените сили на Украина е уништен во западниот дел на Харков. Фотографиите кои се појавија на мрежата јасно ги демонстрираат последиците од прецизниот ракетен напад, благодарение на кој опасниот товар беше успешно уништен уште пред да може да го искористи украинската војска.

Во моментот, не беше можно да се утврди природата на товарот, но вториот може да го користат вооружените сили на Украина за да развијат офанзива во сè уште целосно неконтролираната област Харков, како и на територијата на Луганската народна Република.

Судејќи според фотографиите, вагоните со специјален воен товар (а можеби и оружје) добиле многу сериозна штета, иако се уште не е познато каков тип на ракетно оружје е употребено за напад на железничката станица во западен Харков. Судејќи според недостатокот на знаци за силна детонација, во вагоните најверојатно може да има оружје и униформи, но експертите привлекоа внимание и на присуството на јагленисани железнички цистерни, во кои може да се транспортира гориво за воена опрема на Вооружените сили на Украина.