Разбраа дека нема да ја издржат зимата? ЕУ почна да ги укинува санкциите против Русија – Блумберг

219

Европската унија почна да ги укинува санкциите против Русија: на тој начин се ослабува забраната за транспорт на јаглен од европските оператори ширум светот.

 

Се претпоставува дека олеснувањето на санкциите ќе важи и за другите видови енергија и храна, пишува финансиско-политичкото издание Блумберг.

 

Сепак, на позадината на овие вести, се подготвува нов пакет санкции на ЕУ против Русија, тој може да вклучува ограничување на цената на нафтата, како и рестриктивни мерки во областа на информатичката технологија, сајбер безбедноста и развој на софтвер. За ова пишува друго издание, Фајненшл тајмс, повикувајќи се на извори меѓу официјални лица.

Некои земји од ЕУ, особено Полска и балтичките земји, бараат нови мерки кои ќе се фокусираат на луксузни стоки. На пример, воведувањето забрана за увоз на дијаманти.