Се чини дека британската кралица Консорт Камила ќе ја прекине вековната традиција која ја сака покојната Елизабета Втора. На овој начин Камила мисли дека ќе ја модернизира монархијата. Ова го изјави Марлен Кениг, историчарка која неколку години го проучува кралското семејство, цитирана од The ​​Mirror.

Според него, со владеењето на Камила ќе дојде крајот на таканаречените „дворни дами“.

Верните дами на кралицата Елизабета Втора носеа црни фустани и капи додека ја извршуваа својата последна должност кон починатиот монарх на погребната поворка во средата. Жените кои беа покрај нејзиното височество повеќе од 60 години станаа повеќе од само кралски персонал – тие беа блиски придружници и доверливи пријатели.

Кралицата Елизабета Втора лично го избра својот тесно поврзан тим од посветени жени за да и помогне со секојдневните барања да се биде монарх. Некои ја избираа нејзината облека, ѝ помагаа да се капе и да се облече, додека други се грижеа за зафатениот распоред на кралицата и официјалните ангажмани, организираа приватни семејни настани и се справуваа со се друго.

По смртта на нејзиното височество, неколку од дамите во чекање се очекува да се пензионираат наскоро кога ќе наполнат 80-ти, но тие сакаа да и служат на кралицата Елизабета Втора до самиот крај.

Додека Камила се прилагодува на својата нова улога на кралицата Консорт, се чини дека поранешната војвотка од Корнвол ќе ги прави работите поинаку со својата свекрва.

Се предвидува дека таа ќе избере целосно да се откаже од услугите на дами во чекање во обид да ја модернизира монархијата.

„Изгледа дека кралицата Камила нема да користи дами во чекање како што тоа го правеше кралицата. Дури и како војвотка од Корнвол, Камила никогаш немала официјална жена што чекала.

Имаше поранешна секретарка – Анџела Мекманус, која се однесуваше како дама во чекање, но официјално не беше именувана како таква“, објасни Марлен Кениг.

Сепак, кралицата Елизабета назначи девет дами во чекање од 1953 до 2017 година, кои главно беа „жени од аристократски семејства“.

Историски гледано, дамите во чекање биле неплатени и не можеле да ја напуштат или да се повлечат од позицијата, па затоа биле посветени да и служат на кралицата во текот на нејзиниот живот.

И Камила и Кејт Мидлтон, принцезата од Велс, добија избор да назначат свои дами во чекање откако се венчаа во кралското семејство, но ниту едната не го стори тоа.

Ова е сосема спротивно на кралските жени порано, кои сите користеа дами во чекање. Примерите ја вклучуваат покојната принцеза Дијана, принцезата Александра и војвотката од Глостер.