Ова е очекувана акција на Русија, бидејќи главниот наратив е дека таа се бори против НАТО. Луѓето кои се незгодни за режимот ќе бидат испратени на фронтот. Кој ќе одбие – затвор. Путин му објавува војна на своето општество. Ова за Нова ТВ го изјави поранешниот министер за одбрана Велизар Шаламанов.

„Сакам да укажам на контекстот на донесувањето на одлуката. Стратешкиот момент е поврзан со големата загуба на руската армија. Создадена е многу тешка ситуација, која американскиот експерт Хоџис ја дефинира како „неповратна“. Ова е главниот момент тоа го тера Шојгу да ја побара оваа мобилизација“, изјави и проф. Румен Канчев, експерт за национална безбедност 

„Мобилизацијата, каква и да е, нема да ја реши тешката грешка. Таквата мобилизација се случува за 2-3 месеци. Тоа е комплицирано. Веројатно се очекува за 2-3 месеци и повеќе. Треба да се сетат што е војска. Како проширете го, повеќе не зависи од нив“, додаде тој. 

Според Тагарев, указот потпишан од Путин не содржи бројки. 

„Бројката 300.000 доаѓа од интервјуто на Шојгу, каде тој изгледаше неубедливо, како згмечен човек. Според мене, нема ограничување. Можат да повикаат во војска кого сакаат. Прашањето е практично дали можат нешто. може магично да внесе 300.000 луѓе во Украина, војната ќе се промени, но тие не можат. Не можеме да ги видиме промените брзо. Ќе бидат потребни недели“, објасни тој. 

Селективно ќе испраќаат луѓе кои нема да имаат мобилизација и ќе бидат предмет на истребување“, смета Шаламанов. 

„За време на Втората светска војна, давењето на војната во сопствената крв е типично за советската армија. Се трудев да го гледам главниот руски пропаганден канал и видов нешто што длабоко ме шокираше.

Младите момци плачеа со благодарност кон Путин. Живеев во Москва и можам да замислам како ќе им се одземе иднината на овие луѓе со оваа мобилизација. Без војна не може да има мобилизација, но секој што не се согласува со оваа работа се соочува со 15 години затвор. Најпребарувани зборови во последните 24 часа се „како да ми се скрши раката“ и „како да се избегне мобилизација“, додаде новинарот Асен Генов.

Тој додаде дека Русите се плашат од војна. 

„300 илјади луѓе се 6 армии. Ја нападнаа средната класа која го одржа Путин на власт. Сега се повикани да одат на фронт и веќе можат да се запрашаат зошто одат таму“, рече проф. Канчев. 

Тој тврди дека се уште не е стигнато до т.н „нуклеарна замка“ и ги опиша акциите на Путин како „прв чекор на ескалација“. 

„Ако Путин е убеден дека не треба да ја води оваа војна, нема начин да се предвиди како ќе постапи. Тоа може да доведе до ограничен нуклеарен напад и прашање е како Западот ќе одговори. Американскиот претседател рече дека ќе одговорете молскавично“, рече проф.Канчев. 

Според Тагарев, Путин може да користи нуклеарно оружје на територијата на Украина. 

„Бајден пред неколку дена рече: „Не го прави тоа, не го прави тоа, не го прави тоа, бидејќи ќе има последици.“ Не сакате да знаете што ќе бидат тие. се присети тој.

„Министерот за одбрана на Литванија најави зголемување на борбената готовност на одбранбените сили. Русија продолжува да биде наш пријател, а Гаспром продолжува да ни дава гас“, рече Тагарев. 

„Вчера се мачев да ги споредам реакциите на Твитер. Романија може да биде категорична и да ја прогласи војната за нелегална, да му се обраќа на Путин како виновен за воени злосторства. Во исто време, Зеленски рече дека знае кои се пријатели на Украина. Политичарите мора да сфатат за одговорноста, бидејќи тие формирајте ја нашата влада“, објасни Генов. 

„Она што сакам да го кажам за позицијата и реакциите на Бугарија е дека повеќе од 20 пати луѓе од редовите на Хоџис не ја споменуваат Бугарија како дел од источното крило и тоа не е добро“, заклучува проф. Канчев.