Украинските војници од 58-та одделна бригада со моторизирана пушка снимија видео обраќање до украинскиот претседател Володимир Зеленски, во кое го предупредуваат на сериозни последици, пренесуваат светските публикации.

 

Според зборовите на украинските војници, тие не се обезбедени со оружје, заштитна и комуникациска опрема, не се снабдуваат со храна и вода, па затоа силно му препорачуваат на Володимир Зеленски да се справи со оваа ситуација, заканувајќи се дека во спротивно ќе има последици.

Според информациите, станува збор за украински војници од 1-та и 2-та пушкарска чета, еден вод со митралез и еден вод од 1-от пушки баталјон на воената единица А1376.

58-та посебна бригада со моторизирана пушка се наоѓа на една од првите линии на фронтот, што може да има исклучително сериозни последици за украинската армија поради бунтот на украинската војска.

Засега Киев не ја коментираше ситуацијата, но ова е далеку од единствениот случај. Поточно, малку порано се дозна дека украинските тенкови не се опремени со елементи на динамична заштита.