Кинескиот лидер Си Џинпинг ја повика кинеската војска да се фокусира на подготовка за воена акција. Тој упати таков повик во средата на конференцијата за националната одбрана и воените реформи во Пекинг.

„Потребно е совесно да се сумира и да се примени успешното искуство од реформите, да се совлада новата ситуација и (да се разберат) барањата на задачите, да се фокусираме на подготовка за војни и исто така да имаме храброст да истражуваме и да иновираме“, ја цитира агенцијата Ксинхуа. зборовите на кинескиот лидер.

На конференцијата присуствуваа високи претставници на Централниот воен совет (ЦУК), Народната вооружена милиција и воените академии на Народна Република Кина.

Централниот воен совет на Народна Република Кина раководи со Народноослободителната армија на Кина и Народната вооружена милиција. Си Џинпинг е претседател на Централниот воен совет од 2013 година.

Во 2015 година, кинеските власти ја објавија својата намера значително да ги реформираат своите вооружени сили за да ја зголемат нивната ефикасност. Кси Џинпинг се обидува да создаде ултра-модерна армија која може, доколку е потребно, да го одбие секој непријател. Според него, најважниот услов за армијата е нејзината борбена способност.

БЛИЦ појаснува дека зборовите на Си Џинпинг доаѓаат веднаш откако рускиот претседател Владимир Путин најави делумна мобилизација во Русија и се закани со нуклеарно оружје претходно денеска .