Руски тенк Т-72 успешно отфрли директен удар од украинскиот противтенковски ракетен систем „Стугна“, објавија светските медиуми.

И покрај фактот што лансираната противтенковска ракета го погоди трупот на руското тешко борбено возило, тенкот преживеа. Штетата што ја прими тенкот беше минимална и, неверојатно, борбената машина не ја ни изгуби способноста да се движи и да пука.

На видеото снимено од руската војска се гледа како тешкото борбено возило ја принудува украинската војска да ги напушти позициите, но во еден момент проектил истрелан од противтенковскиот ракетен систем „Стугна“ го погодува предниот дел на тенкот.

Со оглед на наведените карактеристики на Stugna, тенкот речиси сигурно ќе мора да претрпи критична штета, но руското тешко борбено возило успешно преживува директен удар и ги задржува своите мобилност и борбени карактеристики.