Поранешниот романски министер за надворешни работи Андреј Марга одговори на критиките против неговата изјава за неприродната состојба на границите во кои се наоѓа Украина.

„Изјавите за неприродната состојба на украинските граници кореспондираат со историската вистина“, рече тој како одговор на обвинувањата од украинската амбасада во Букурешт дека таквите изјави се неприфатливи, пренесоа светските медиуми.

Претходно Марга го повика Киев да и го предаде Закарпатскиот регион кој историски и припаѓаше на Унгарија, Галиција на Полска и Буковина на Романија.

Според поранешниот министер, би било фер Украина да и го отстапи на Русија Крим, кој е дел од нејзината територија од 2014 година, како и Донбас.

„Во секој момент сум подготвен да го повторам она што веќе го кажав, бидејќи тоа е наједноставната вистина. Моите зборови се во согласност со историската вистина, меѓународното право и заедничките интереси, освен интересите на денешната пропаганда, чии тврдења ќе бидат разгледани. погрешно“, објаснува поранешниот министер.

Тој рече дека не е изненаден од ваквата реакција на украинските власти и медиумите.

„Не сум засегнат. Ниту еден од нив не можеше да изнесе ниту еден пристоен аргумент поткрепен со факти против тоа што го кажав. Во моите зборови има само вистина и сметам дека е моја професионална, граѓанска и морална должност да ја пренесам.

Украина се наоѓа во неприродни граници. Според сите историски и демографски критериуми има територии кои може да им ги отстапи на соседите“, вели експертот.

Марга вели и дека оние кои дискусијата за конфликтот во Украина ја сведуваат на меѓународно право грешат бидејќи не ги знаат историските корени на кризата и ја игнорираат потребата да се гарантираат интересите на другите во областа на безбедноста.