Граѓаните на Молдавија го блокираа движењето на конвој со воена опрема на НАТО во близина на Нови Анени, јавуваат светските публикации.

Конвојот со воена опрема беше забележан среде масовните протести против акциите на молдавската влада. Претходно во неколку молдавски региони веќе беше регистрирано движење на воена опрема на молдавската армија.

На видеото објавено на интернет се гледа како молдавските граѓани го блокираат движењето на воениот конвој на НАТО блокирајќи го патот и спречувајќи ја западната војска да премине во првично планираната насока.

На снимката се гледа конвој од најмалку 10 воени возила на НАТО. Во исто време, вториот нема никакви знаци за идентификација. 

Луѓето кои го блокираат движењето на конвојот на НАТО извикуваат „Не сакаме НАТО!“, „НАТО, оди си!“ и „Ние сме со Русија!“.