Математичарот даде и кратки информации за војната на 13 септември. Еве што напиша тој на својот личен Фејсбук профил:

Кратки информации за војната за 13 септември 2022 година.

Значи, ја завршив другата работа и продолжувам со резимеата. Ги прочитав коментарите. Леле какви комплекси ви направив. Леле, каков татнеж, каков лет на пердуви. Знаеш, ти благодарам и за тоа. Ја пополнувам статистиката за однесувањето на одредени делови од бугарскиот народ. Мора да ми бидат јасни вашите души за да можам подобро да ве пресметам, нели, мои копилиња. Ви благодарам, ви благодарам.

Значи, ајде да започнеме

1. Ова не е место за фрлање чувства, туку за информации за резултатите од анализите засновани на математичка методологија. Кој не е во право, кој е во право, дискутирајте на друго место.

Еве – техничка анализа за тоа што се случува на воените фронтови.

Сепак, можам да видам чувства што излеваат. Ве предупредувам – ќе бидете отстранети. Јас сум трпелив човек, но има закони по кои постапувам. Патем, што истураш чувства. Украинската армија напредува. Време е да се смирите.

Овде гледната точка е онаа на Бизмарк – националниот интерес. Чиј национален интерес е наш национален интерес, а тоа е точно да знаеме што се случува, да ги донесеме нашите заклучоци и да преземеме навремени мерки за да не бидеме изненадени, како и секогаш, од меѓународната ситуација.

Ако не ви се допаѓа, не го читајте. Информациите се за оние на кои им се корисни.

Секогаш велев – гледај на работите реално. Не градете лажни очекувања. Ќе ве доведат само до разочарувања. Бидете реални.

Значи. Сега на поентата.

Прво гледаме што прави руската армија, потоа – што прави украинската армија, а потоа – што се случува на пропагандниот фронт. Денеска ќе потрошиме повеќе време на акциите на украинската армија за да видиме како се развива она што таа го нарекува контраофанзива.

Војната се развива строго според законите на дијалектиката. Постојат периоди на квантитативна акумулација во кои ништо не се случува. Потоа следуваат периоди на брзи промени. Тука имаме брзи промени. Бројачот на загуби се врти како луд и тоа ќе ги спречи брзите промени.

Битка за Славјанск – агломерација Краматорск. Бидејќи со месеци ви кажувам дека ова ќе биде главната битка на војната, веќе подолго време ви ја опишувам како се одвива од 4-те географски правци.

Битката е во тек. Напредокот на руската армија не запре. Во Бахмут Русите вчера ја презедоа индустриската зона. Како што можете да видите, нападите на другите делови од фронтот не го променија ова. Бидејќи украинската армија има нумеричка супериорност, овде гледаме дали ќе има доволно топовско месо за да се запре овој руски напредок.

Ајде да видиме што ќе се случи со поставените цели

1. Од север.

Како што знаете, овде не се очекува значаен развој во наредните денови. Причина – агломерацијата Славјанск-Краматорск е речиси дофатена од север и руските единици овде чекаат движење на другите единици од југ и од исток за да извршат полнокрвен напад. Украинската армија се обидува да ги истисне Русите од нивните позиции, користејќи ја нивната нумеричка супериорност.

Така, сегашните цели на Русите во оваа насока се

1.1 Цел 1: Држете ги достигнатите позиции северно од Славјанск под напад на нумерички супериорната украинска армија. Ајде да видиме

Целта се одржува – ден 1.

Други цели за руската армија овде засега не можат да се постават поради променетата ситуација.

2. Од исток

2.1. На удар е линијата Северск – Соледар – Бахмут. И доста. Главната битка овде е за Соледар. Нејзиното заземање ќе ја разбие одбранбената линија Северск-Бахмут. Веќе ти пишав, голем кеш ќе падне низ рудниците за сол во Соледар. Ако падне Соледар, Северск оди автоматски. Бахмут е потежок. Само јужно од градот има 9 утврдени области кои треба да се заземат. Она што се случува денес се борби внатре во Соледар и во јужните предградија на Бахмут. Како што се очекуваше, руската армија ја зазеде индустриската зона Бахмут. Според очекувањата, фронтот се доближи до Бахмут и Авдеевка.

Цел 1: Фаќање на Соледар – борбите се водат внатре во градот, но целта не е постигната. Ден 6

Цел 2: Заземање на Северск – се водат борби низ градот, но целта не е постигната. Ден 6

Цел 3 (основно овде) – фатете го Бахмут. Руската армија напредуваше, ја зазеде индустриската зона, но градот не беше заземен. Целта не беше постигната. Ден 6.

3. Од југ

3.1. Линијата Торецк – Константиновка-Дружовка плус Авдеевка

Руските единици се во Авдеевка. Тука се битките во маалата. Авдеевка не се очекува брзо да падне. Украинската војска ќе ја брани до последно, бидејќи ако таму се отвори дупка, руските единици ќе стигнат до периферијата на Краматорск.

Знаете – фаќањето на Пески го нарушува интегритетот на одбранбената линија Авдеевка-Мариинка. Русите го продолжуваат бавниот марш на запад од Пески. Ја прошируваат контролираната зона бидејќи знаат дека падот на Пески и држењето на мостот таму ја пробива одбранбената линија Авдеевка – Маринка. Знаете, предвидував дека Мариинка ќе падне прва. Украинците се обидоа со контранапад околу Пески. Мораа да трчаат на сите четири. Треба да слетаат повеќе топовско месо за да се обидат да извршат контранапад овде.

Руските цели остануваат исти. Не се очекува брзо да се постигнат, но ова ви го напишав одамна

Цел 1: Фатете ја Маринка. Во градот има борби, но целта не е постигната – 6-ти ден.

Цел 2 (главна): Фати Авдеевка. По улиците на градот има борби, но градот не е заземен. Целта не беше постигната. Ден 6.

4. Од запад

Овде сè уште има движење на фронтот и украинските војници можат да добијат залихи и засилување. Русите мора да ги прекинат овие логистички линии ако сакаат да ги заземат Славјанск и Краматорск. Засега тука нема посебни движења на предната страна.

Поставени цели за руската армија: нема.

Следува анализа на ситуацијата со украинската армија.

1. Знаете, на украинската војска ѝ е витална потреба од успешна контраофанзива. Украина е практично банкротирана и без западни пари и залихи на оружје нема да издржи ниту еден месец. Ситуацијата е страшна. Загубите се огромни. Тоа го потврдуваат и украинските и западните генерали. На украинските генерали веројатно не им се допаѓа тоа што се случува меѓу Керсон и Николаев. Нападот се очекува да продолжи. Додека траат залихите. Конференцијата во Рамштајн заврши. Сметаме дека од пропаганден аспект рациите биле успешни. Сепак, сериозните американски аналитичари молчат. Тие знаат едно – а тоа е дека војната никогаш повеќе нема да биде иста.

Веќе долго време ви пишувам – од самиот почеток – војната е долга работа. Ти пишав дека нападот на два фронта е грешка. И тоа покажува. Сè можеше да се концентрира во една насока. Сега загубите на украинската армија се доста високи. И тие се тајни, што треба да ве потсети на нивната големина.

Отсекогаш сум пишувал – генерал се вразумува кога ќе му снема резерви. Губејќи во просек по половина баталјонска тактичка група дневно, Залужни има резерви за уште една година или повеќе од војната. Ова со сегашниот број на руската група во Украина, кој е многу веројатно да се зголеми.

Зошто ти пишувам дека тоа е напад, а не контраофанзива од големи размери? Гледаш што се случува. Без артилериска подготовка, без артилериска супериорност, без воздушна супериорност, војниците се креваат и испраќаат напред. Полињата и шумите се полни со трупови за да се земе предвид одреден тактички успех. Жртвите се многу повеќе отколку во Иловајск. Но, од математичка гледна точка – добро, тој имаше многу војници, ги жртвуваше. Возиме понатаму. И се сеќаваме – Русите се повлекоа и под Наполеон и под Хитлер. Ова е нивната стара тактика. Затоа радувајте се додека продолжува украинската офанзива.

Објективни причини за украинските загуби

а) Сè уште нема противрекција на големата надмоќ на Русите во артилерија. Гледате што се случува – Русите едноставно се повлекуваат во позадна одбранбена линија и ја оставаат нивната артилерија да ја заврши работата. Нивите, шумите и потоците се полни со несобрани трупови, мртовечниците и болниците во големите украински градови во близина на фронтот се заглавени. Она што Украинците се противат на ова – нумеричка супериорност. 8:1 во корист на Украинците. Во ред е, но до кога ќе можат да го издржат. Ајде да видиме

Нумеричката супериорност на украинската армија ја неутрализира руската супериорност во артилерија и авијација – ден 1.

б) Западната помош е мала. Нема логистика војската да го нападне Керсон. Русите собраа тешка артилерија околу Керсон и чекаат. Чекаа и сега полињата меѓу Николаев и Керсон се полни со трупови.

в) Русите не треба да ја префрлат својата артилерија во Керсон. Тие лесно можат да пукаат во украинските единици од другата страна на реката. За какви логистички проблеми, за какви стратешки стапици се лудите. Ти пишав, пак пишувам: Украинците ќе имаат огромни загуби ако се обидат да го нападнат Керсон. Голото поле меѓу Николаев и Керсон ќе биде исполнето со трупови. Ако е полно – полно е.

Украинците се спротивставија на руската супериорност во артилерија и авијација со многу топовско месо.

Тие се однесуваат како за време на првата и втората светска војна. Одамна ти пишав – со ваквиот начин на дејствување гробиштата мора многу да се прошират. Затоа Украинците ги кријат податоците за нивните загуби. Но нема проблем – еден ден ќе излезат и тогаш ќе видите каков масакр беше.

2. Обиди за украински контраофанзиви

Дозволете ни јасно да ги дефинираме целите на обидите за контраофанзиви за да биде јасно кога обидот е успешен, а кога не.

1. Околу Керсон – знаете и видете – фаќањето на Керсон и преземањето на десетици илјади Руси како затвореници беа голи куки на експертот Жданов. Вистинска цел на нападот таму би можела да биде Нова Каховка. Фаќањето на Нова Каховка ќе го сметаме за успех и присуството на контраофанзива. Тогаш руските единици на западниот брег на Днепар ќе се поделат на два, а јас ќе кажам – погледнете, имаше успешна контраофанзива на украинската армија. Значи – Нова Каховка. И за крапот и за јурдек, целта треба да биде јасна.

Дали е заробена Нова Каховка? Не – целта не беше постигната. Ниту Керсон, ниту Нова Каховка не се земени – ден 65. Совет од Витанов – откако ќе го добиете, за да нападнете само со ¼ од потребните војници и без артилерија и воздушна супериорност – проширете ги гробиштата. Така вели математиката. И американските генерали. Ти пишав – за успешна офанзива против Керсон, украинската армија мора да повлече 18 опремени бригади. Таму бројачот на украинските загуби се врти како лудо.

2. Околу Харков – ќе кажам дека имаше успешна контраофанзива кога украинската армија го зазеде Изум – стратешки град за руски транспорт и други комуникации во регионот. И за крапот и за Јурдек веќе е јасно – Изиум е заробен – успешна контраофанзива на украинската војска околу Харков.

Дали е преземено суво грозје – да. Целта е постигната. Добро. Како се случи тоа? Украинците фрлија топовско месо 8:1 за да ја неутрализираат руската артилерија и воздушната супериорност. Веќе знаеме, загубите на украинската работна сила се класифицирани. Затоа што се многу големи. Русите си ги чуваат војниците, се повлекоа иако можеа со 2-3 бригади да го спречат ова напредување. Сувото грозје веќе не им е толку важно за логистика. Нивните логистички линии се појужно.

Овде, за Украинците, доаѓа следната цел – задржување на окупираните територии. Стандардно, времето за креирање и обезбедување на логистички и управувачки структури е 1 месец. Значи 30 дена. брои

Украинската армија ги држи окупираните територии – ден 1. Остануваат уште 29 дена до нивното обезбедување на овие територии.

Кофи со пепел.

Мини 6-ти септември, Керсон се уште е во руски раце, според моите предвидувања татнежот против мене е огромен. Како и да е, од 6 септември помина 1 недела, ти ја давам кофата да ја истуриш на глава.

И уште нешто. Ги читам огорчените и скандали. Сега, дозволете ми да ве вратам во реалниот свет. Секој што сака отсега да ме критикува на мојот ѕид нека ја започне својата критика вака:

Војната се води на украинска територија. Руската армија окупираше значителен дел од украинската територија. А потоа, што и да пишуваш, пишувај. Ако не почнеш со тоа, ќе те блокирам во моментот кога ќе одлучам. Сепак, морам да се согласам да го користите мојот ѕид, кој го читаат ужасни многу луѓе, нели?

Почнуваме да броиме колку долго ќе трае ова за да се спушти црвениот крап.

Војната се води на украинска територија. Руската армија окупираше значителен дел од украинската територија – ден 1.

Да видиме до каде ќе одат Украинците. Предвидувањето е едноставно: како што ќе им снема топовско месо, така ќе им снема режим на компензација против руската артилерија и воздушната супериорност. Тогаш – ќе има крик за повеќе оружје, рациите ќе престанат, а војната ќе се промени. Досега е поштедена критичната украинска инфраструктура. Како што можете да видите, тоа повеќе нема да биде случај. Доаѓа студена зима без вода и струја. И не само во Украина. Но како што повеќепати ви пишував, сегашните политичари не работат. Оние кои ја спречија кризата на Карибите пред 60 години беа далеку подобри. Но, сега светот се распаѓа на неколку делови. Тој униполарен свет во кој живеевме некако исчезна. Запомнете го ова.

Идеолошкиот фронт.

1. Овде нема посебни промени. Двете завојувани нации добро се држат во канџите на пропагандата. Зеленски извести во Рамштајн. Сè додека ги крие вистинските вредности на своите загуби, тој ќе се однесува. Но, ќе почне да се меурчиња на површината, не грижете се.

2. Ќе кажете што се случува кај нас. За да не остане во сенка на крап – јуридизмот, да разговараме за некои работи поврзани со политиката и како тоа треба да се прави од гледна точка на науката.

ПОЛИТИЧКИ НАУКИ (7 ден)

Денеска ќе зборуваме за најважното нешто во политичките науки – политичката моќ. И ќе разговараме утре, бидејќи тоа е важно. Политичката моќ е специфичен случај на одредување влијание врз основа на однос на доминација. Имаме став на доминација – некој доминира со вас. СЗО? Кој ја држи владата. Затоа, како што гледате, политичките партии ќе се борат да владеат. Зошто? – да доминира со тебе и да напредува некои интереси (колку тоа се твоите интереси е друга тема за разговор). А како функционира политичката доминација – таа има одлучувачко влијание. Така тие влијаат на тебе и ја одредуваат твојата траекторија во просторот на социјалната фаза, ако ми дозволиш малку да ја разделам на математика. Влијанието треба да влијае на вашето делување и однесување. Методите за ова влијание – принуда (така, така, значи, ние сме демократска земја, но ова е главен метод на влијание, погледнете што прави американската полиција со демонстрантите – тепачка, тепачка, …, извинете, присилни ефекти за да се влијае на однесувањето на демонстрантите – ех, како го извртев). Покрај принуда, има и убедување и промовирање на интереси. Односно, тие можат да се обидат да ве поткупат, па дури и да протуркаат некој ваш мал интерес. Само за да се одржи политичката власт. Што отвора многу патишта за други работи. Што – па, доаѓаат луѓето со големите интереси, прават економска интеракција со властодршците (народот тоа го нарекува корупција) и откако ќе плати, пијат – политичката моќ го турка релевантниот интерес, а ако не се согласувате. – тепај се, тепај се… , извини,

И да не го заборавиме нашиот човек од Самрак во Фиренца

МНОГУ ГОЛЕМИ ПОЗНАВАЧИ (60 ден)

Денес – неколку збора за измама – феномен широко распространет во нашите географски широчини и доста практикуван во политиката, на пример. Зошто да те лажат. Еве еден цитат:

… Да се ​​лаже навистина е нечесно. Но, кога вистината е поврзана со неверојатни катастрофи, да се биде нечесен е едноставно…

Значи. Тешко им е на властодршците да станат и да ви кажат дека ситуацијата е во кереч, каде што има бајка. Се плашат како ќе реагира народот. И со право се плашат. Затоа, ние служиме овде, служиме таму. Нечесно е, но што би рекол Санчо Панса – секој ден држејќи се на власт, мојот господар Дон Кихот е келепир и додека некои се зафатени со келепирот, вие, господару, се борите со ветерници.

Застанувам тука. Утре е 14 септември, задутре е 15 септември. Време е рикањето на крап-јурдеш против мене да стане погласно. И не заборавајте – татнежот мора да започне со:

Војната се води на украинска територија. Руската војска окупираше значителен дел од украинската територија… А потоа рикајте, за да се смеат малку и оние на кои моите резимеа им се корисни. И јас ќе се смеам, но ќе ја пополнам мојата статистика за вашето водство. Ајде, рика.

Ова е за денес. Ви посакувам здравје и успех. И нека вирусот и војната се држат подалеку од вас.