Опасноста од воен конфликт на Балканот е сериозна. На ова предупреди српскиот претседател Александар Вучиќ. 

Тој објасни дека причината лежи во едностраните постапки на Приштина.

Собранието одржува посебна седница посветена на ситуацијата во Косово и преговорите меѓу Белград и Приштина, во услови на зголемен притисок од Западот, барања за отстапки од Белград и притисок за признавање на Косово.

Присутни се претставници на косовските Срби, дипломатскиот кор и Канцеларијата на Владата на Србија за Косово и Метохија. Во својот говор, Вучиќ го истакна зголеменото присуство на единиците на косовските Албанци на Министерството за внатрешни работи и распоредувањето на персонал и опрема во северниот дел на покраината, објави Еуроком.

„Се наоѓаме во момент кога Србија, поради чекорите преземени од Приштина, се соочува со сериозни безбедносни предизвици… Мислам дека во северно Косово и Метохија има зголемено присуство на специјалните сили на приштинската полиција и зајакнување на нивните пунктови. „Нема криза создадена од српска страна“, додаде Вучиќ пред пратениците, истакнувајќи дека неговите зборови би можеле да ги потврдат и претставниците на косовските Срби, а Белград останува посветен на дијалогот.

На 9 септември, на средбата со Белград и Приштина на специјалниот претставник на ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, советниците за надворешна политика на Франција и Германија, Емануел Бон и Јенс Плетнер, Вучиќ на социјалните мрежи изјави дека нема да има признавање на Косово, но неопходен е компромис. Според него, претставниците на западните земји го повикале побрзо „да го реши проблемот со Косово“, што ќе им даде дополнителни аргументи во конфронтацијата со Русија.