Естонското разузнавање смета дека активните непријателства во Украина ќе продолжат уште седум до девет недели, по што ќе има статична војна, а оваа фаза ќе трае до пролет. 

Ова го изјави шефот на разузнавачкиот центар на естонските одбранбени сили Марго Гросберг, пренесува ЕРР.
Гросберг проценува дека крајот на активните непријателства е 7-9 недели – во зависност од тоа кога ќе се влоши времето.

„Потоа, до пролет, ќе бидеме ангажирани во статична војна, која сега ја набљудуваме во регионите на Доњецк и Луганск“, изјави претставникот на естонското разузнавање.

Во исто време, според него, малку е веројатно дека за тоа време ќе биде можно да се ослободи целата територија на Украина, бидејќи ќе биде многу тешко да се постигне толку голем успех за толку кратко време.

Коментирајќи ги контраофанзивните дејства на вооружените сили на Украина на југ, тој рече: „Не би го класифицирал ова како масовна офанзива. Но, од почетокот на април, Украина успеа да постигне успех во регионот Керсон. “

Според Гросберг, за успешна контраофанзива неопходна е тројна супериорност на силата. Покрај тоа, истакна тој, Русија изградила бројни одбранбени објекти во регионот на Керсон, а украинските сили досега ја пробиле само првата линија.

Истовремено, како што нагласи естонскиот полковник, успесите на вооружените сили на Украина во Херсонската област и се поинтензивната офанзива ќе ги намалат можностите на окупаторите таму да одржат псевдореферендум.