Герила групата која ја презеде одговорноста за убиството на Дарја Дугина го предупреди рускиот претседател Владимир Путин дека неговите денови се избројани.

„Националната републиканска армија“ ја презеде одговорноста за нападот во кој во Русија беше разнесен автомобилот во кој се возела Дарја Дугина. Нејзиниот татко Александар Дугин, како и таа, ја поддржа руската воена агресија против Украина.

Украинските безбедносни служби беа обвинети дека стојат зад нападот, но Украина негираше каква било одговорност, велејќи дека тоа не е „криминална држава како Русија или терористичка држава“.

„Националната републиканска армија“ повторно потврди за Киев пост дека стои зад обидот за атентат и упати лична смртна закана до рускиот претседател Путин.

НРА се дефинира себеси како герилска група која сака да го собори режимот на Путин. Припадник на НРА рече дека Дугин и неговата ќерка биле цел на обидот за атентат, но тие убиле само еден од нив поради „погрешно пресметана“ интелигенција. Според него, влијателните личности во Русија можат да се ослободат од Путин – во замена за укинување на санкциите наметнати од западните земји поради воената агресија врз Украина.

„Путин ќе биде сменет штом ќе стане незгоден за елитите. Најверојатно ова ќе се случи тивко“, рече претставникот на партизаните. Тие ветуваат дека „Путин нема да се извлече“. Најлесното сценарио за Путин е да заврши како Милошевиќ – соочен со кривичен трибунал. А најлошото сценарио е да се заврши како Чаушеску.