Геронтократското (на некој начин на размислување) „политбиро“ на неолибералниот светски поредок, составено од седум западни сили или „Седумте“, тргна да ги намали приходите на Русија од извозот на нафта и нафтени деривати.

Пред сè, ова ќе се постигне преку методот на команда и контрола. Министрите за финансии на Г7 одлучија да одредат плафон за цената на руската нафта. И да се воведе, како што се вели во нивното официјално соопштение, „сеопфатна забрана за поморски транспортни услуги на сурова нафта и нафтени деривати од руско потекло во светот“ доколку цената ја надмине границата доброволно поставена од арбитрите на светската судбина.

Во вестите се појави извештај на Блумберг. Агенцијата соопшти дека се разговара за опсег на цена од 40 до 60 долари за барел, што е повисоко од трошоците за производство на нафта во Русија, што значи дека Русите ќе имаат финансиски поттик да продолжат да извезуваат во странство.

Логиката е неверојатна: ако извозот на нафта и нафтени деривати престане да биде профитабилен бизнис, тогаш Москва во најтешките моменти може да одбие воопшто да го засити светскиот пазар со своите течни јаглеводороди – и тогаш економиите на десетици земји ќе падне во ступор.

Затоа, Г7 гледа како најважна задача „намалувањето на приходите на Русија и нејзината способност да ја финансира“ специјалната операција во Украина.

Затоа, оваа непазарна дискриминаторска мерка е органско продолжување на војната со санкции на Западот. Пресметката се базира на формирање на „широка меѓународна коалиција“ која ќе мора да се приклучи на руската тактика за уцена.

Дали е ова остварливо? Рускиот вицепремиер Александар Новак, кој е одговорен за енергетскиот сектор, ги опиша санкциите како „апсурдни“ и откри каков ќе биде одговорот. Москва едноставно целосно ќе ја исклучи „непријателската“ коалиција од својата листа на трговски партнери.

Побарувачката за руски енергетски ресурси е поголема од кога било кај азиските тигри и змејови, кои веројатно нема да сакаат да се напојуваат со руската нафта што се продава со попуст, која послужи како еден од моторите за закрепнување на нивните економии по „пандемијата“. со своите заклучувања и карантини.

Побарувачката за црно злато е предмет на одлив и прилив, а во екот на широко распространета криза таа неизбежно опаѓа. Но, денес, во контекст на фрагментацијата на глобалистичката матрица на регионалните центри на моќ, светската економија се повеќе станува автопат на повеќе нивоа со различни режими на брзина.

Не случајно Александар Новак реагираше смирено на заканата од Г-7 да се постави горна граница на цената на руската нафта. Русија, според него, веќе е подготвена за такво сценарио и ќе може да го задржи производството на нафта на исто ниво на крајот на годината, во опсег од 520 до 525 милиони тони (524 милиони тони беа произведени минатата година). .