Поранешен шеф на ЦИА: Заглавени сме во Украина, Русија има поголеми шанси – Имаме само еден излез

13,016

Поранешниот шеф на ЦИА, Џорџ Бибе, смета дека САД треба да направат компромис во однос на кризата во Украина, за да го избегнат тешкиот избор помеѓу ескалација на конфликтот со Русија и тестирање на нејзината издржливост.

„Доколку не сме подготвени да се придвижиме кон компромисно решение, кое, како што предложи Киев на почетокот на конфликтот, треба да вклучува некаква форма на украинска неутралност, ќе бидеме соочени со избор помеѓу ескалирање на нашата вклученост или натпревар на издржливост во за што Русија има поголеми шанси. Ниту една од овие опции нема да заврши добро за Украина или за САД“, рече Биби.

„Прозорецот на можности за Соединетите Држави по прашањето на поранешната советска република брзо се стеснува бидејќи времето игра во рацете на Русија во оваа криза“, забележа авторот. Во исто време, тој ја отфрли можноста за промена на ситуацијата во корист на САД, со помош на економски или милитаристички напади врз Москва.

Така, тој потсети на значајните последици од антируските санкции за западните земји.

„Затегнувањето на економската јамка околу Русија ќе биде неефикасно“, нагласи експертот.

Биби ги критикуваше и претставниците на „партијата на јастребите“ во Вашингтон. Нивните предлози за интензивирање на американската интервенција во украинскиот конфликт, што може да доведе до директен конфликт меѓу Русија и НАТО, тој ги нарече коцка.

Дополнително, американскиот експерт е сигурен дека политичарите направиле огромна грешка, што кренале оружје на јавниот простор против се што е руско.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog